Obilazak poplavljenih područja u Posavskom kantonu

Članovi Federalnog štaba civilne zaštite obići će 3. juna poplavljena područja u Posavskom kantonu, a biti će to prva posjeta ovog štaba od stanja proglašenja prirodne nepogode od poplava i klizišta.

U okviru ove posjete biti će održana 12. vanredna sjednica Federalnog štaba civilne zaštite u zgradi Vlade Posavskog kantona u Orašju.

Pored stalnih članova štaba, sjednici će prisustvovati premijer i načelnici općina Posavskog kantona.

Na dnevnom redu vanredne sjednice je Informacija o stanju u posljednja 24 sata na području Federacije Bosne i Hercegovine koju će podnijeti direktori nadležnih službi i direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Federalni štab trebao bi na ovoj sjednici u Orašju donijeti i nove naredbe, zaključke i preporuke kojim se između ostalog ubrzava proces saniranja i oporavka područja pogođenih prirodnim nepogodama.

Rano jutros u Orašje se uputilo još 30 pripadnika specijaliziranih jedinica Federalne uprave civilne zaštite, sa dvije mobilne spalionice, pokretnim stanicama za dekontaminaciju, agregatima, pumpama za ispumpavanje vode i mulja, koji će se pridružiti već angažovanim snagama Federalne uprave civilne zaštite.

U Orašju je već angažovano 40 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite sa kamionoma, bagerom, prikolicama, čamcima i ostalom opremom kojom sakupljaju, tovare uginule životinje i čiste sela od ostalog otpada.