Pripadnici Službe za uklanjanje bombi Nacionalne policije R. Češke posjetili su FUCZ

Pripadnici Službe za uklanjanje bombi Nacionalne policije Republike Češke posjetili su Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) kada su im uposlenici Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) prezentirali strukturu FUCZ-a.

Gosti iz Češke upoznati su s načinom na koji je organizirano uklanjanje i uništavanje NUS-a u FUCZ-a, procedurama rada timova za uništavanje, rezultatima koji su postignuti u provođenju ove mjere zaštite i spašavanja te im je pokazan dio tehničkih resursa kojim raspolaže Federalna uprava civilne zaštite.

Pripadnici češke policiji na terenu su prisustvovali redovnom zadatku tima za uništavanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite u mjestu Mehina luka u općini Hadžići kada je uništena mina PROM-1 pronađena u koritu rijeke Bjelašnice.

Gosti iz Češke odali su priznanje pripadnicima tima za uništavanje NUS-a budući da je ovaj složen zadatak uništavanja u vodi i u naseljenom mjestu izvršen na najsigurniji način po ljude i imovinu te su izrazili spremnost na buduću saradnju s Federalnom upravom civilne zaštite.

Zahvalili su predstavnicima FUCZ-a jer su, uprkos velikoj angažovanosti na područjima Bosne i Hercegovine ugroženim prirodnom nesrećom, našli vremena da im prezentiraju i u praksi ih upoznaju sa svojim radom.