Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 04./05.04.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     785 cm (redovne mjere), jučer 786 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     655 cm (pripremne mjere), jučer 666 cm,

–   Orašje ————————————-    912 cm (redovne mjere), jučer 928 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati, iznosio je  85 cm, a jučer je također, iznosio 85 cm (a kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane jutros u 07:00 sati, iznosio je 224 cm, jučer je također, iznosio 224 cm (a kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,29 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme niži je niži za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55,1 m3/s.

 

Općina Gračanica. Na području općine Gračanica, pod vodom se još uvijek nalazi cca 5  ha zemljišta, u priobalnoj zoni rijeke Spreče.

Općina Doboj Istok. Na području općine Doboj Istok, pod vodom se još uvijek nalazi cca 5 ha zemljišta, u priobalnoj zoni rijeke Spreče.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:30 sati 104  cm 160 cm
Mostar 06:30 sati 514  cm 850 cm
Čapljina 06:30 sati 29  cm 200 cm
Trebižat Humac 06:45 sati 258 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:00 sati 201 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati 99 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 235 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati 135 cm 130 cm

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona  je normalan.

                          

Srednjobosanski kanton

Vodostaji rijeka na području Kantona SBK-a, su u opadanju.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:00 sati, iznosio je 258 cm, dok je jučer iznosio 260 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton 

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je više intervencija na gašenju požara, i to:

– u mjestu Čaklovići, gdje je gorio dimnjak,

– u mjestu Kovačica, gdje je gorjela šuma, opožareno je cca 7 dunuma,

– lokalitet Kolimer, gdje je gorjela šuma, opožareno je cca 7 dunuma,

– u ul. Ismeta Mujezinovića, gdje je gorio lift u kućici.

Imali su još i 6 tehničkih intervencija.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– na području općine Sapna, gdje je gorjelo nisko rastinje, opožareno je cca 10 dunuma,

– te na lokalitetu Kalesija Vis, gdje je gorjelo nisko rastinje, opožareno je cca 4 dunuma.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik, imala je intervenciju u na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje, u naselju Kuzumovići-Srebrenik.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju u mjestu Trnovi, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica.  Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju u mjestu Briznik, na gašenju požara niskog rastinja i suhe trave. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj, imala je intervenciju na gašenju požara šume i niskog rastinja, u mjestu Tešanj-Rakovica-Krčevne. Na intervenciji gašenja učestvovala su 2 vatrogasca. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara u Višićima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju od 00:30 do 02.30 sati, u Gornjim Čmarevcu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Pripadnici Profesinoalne vatrogasne jedinice općine Gornji Vakuf-Uskoplje, imali su intervenciju na gašenju požara u kojem su gorjela dva silosa piljevine, u firmi Roze Wod, koja se bavi prozvodnjom peleta. Požar je ugašen. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Općina Travnik. Vatrogasci DVD-e Nova Bila ,,Sebešić”, imali su intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela trava i nisko rastinje, na loklalitetu Kosovo.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton 

Općina Gradačac. Prijavljeno je klizište u mjestu Rajskoj, čime je ugrožen prilaz stambenom objektu.

Općina Srebrenik. Prijavljeno je klizište u naselju Donji Hrgovi, kojim je ugrožena niskonaponska mreža.

 

Kanton Sarajevo

Općina Vogošća. Po dojavi stanovnika naselja Svrake, u ulici Svrake IV, uslijed aktiviranja klizišta, došlo do pojave pukotina na stambenom objektu, predstavnici Općinske službe civilne zaštite izašli su na lice mjesta.

Konstatovane su pukotine, kako na vanjskim, tako i na unutrašnjim zidovima objekta. Također, po prijavi stanovnika ovog naselja, utvrđeno da je došlo do pojave manjih pukotina i na jednom objektu koji se nalazi neposredno iznad ove adrese.

Predstavnici Općinsk službe civilne zaštite kontaktirali su Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao i koordinatora za sanaciju klizišta, sa kojim je dogovoren sastanak i izlazak na teren radi uvida stanja na terenu. Također, pozvani su i  predstavnici projektantske kuće „Winner project“, koja je u sklopu istražnih radova za sanaciju klizišta Podgaj – Svrake, geološki ispitivala ovo područje i vršila oskultacije na mjernim bazama, od kojih je jedna na predmetnoj kući.

Stanovnici ovog područja su upoznati sa preporukom koordinatora za sanaciju klizišta da, ako imaju strah od pokretanja klizišta, noć mogu provesti na nekoj drugoj lokaciji, kod rodbine ili prijatelja.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 04.04.2018 godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetima: Bukinje, Živinice, Mobilna: Čelić, dok je na lokalitetima: Skver, BKC-e, Lukavac, odgovaraokvalitetu čistog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Pristigla je prijava o pronalasku minobacačke mine 60 mm …1 komad.

 

Po prijemu prijave obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Tuzlanski kanton 

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Kantona Tuzla, zaprimio je dvije prijave o pronalasku eksplozivnih sredstava, i to:

– iz Općinske službe civilne zaštite Gradačac, gdje je pronađena ručna bomba …1 kom., na lokalitetu  Hrgovi Donji i ručna bomba … 1 kom., na lokalitetu Ledenice Gornje, te

– jednu prijavu iz Općinske službe civilne zaštite Lukavac, o pronalasku više komada raznih eksplozivnih sredstava, na lokalitetu Poljice.

 

O primljenim  informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Grad Tuzla. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava obavljali su aktivnosti na preuzimanju i uništavanju eksplozivnih sredstava na području grada Tuzle.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava nastavili su aktivnosti deminiranja na zadatku „Pribitkovići 3“, na području općine Banovići.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Iz Policijske uprave Mostar, pristigla je prijava o pronalasku više komada raznih vrsta eksplozivnih sredstava, koji su pohranjeni u prostorijama  PU Mostar.

Prijava po prijemu proslijeđena uposlenicima Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

O S T A L O

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE

 

U povodu obilježavanja oslobođenja grada Sarajeva i puštanja u funkciju Trebevičke žičare, dana 06.04.2018.godine, danas će biti izvedena vježba pod nazivom „Evakuacija sa sarajevske žičare“, kako bi se pokazala spremnost učesnika u svim predvidivim i nepredvidivim situacijama u slučaju kvara ili zastoja iste.

Od ukupno 50 učesnika u ovoj vježbi, 20 će biti iz Federalne uprave civilne zaštite, dok će ostali biti iz JP Sarajevo, koji gazduje Trebevičkom žičarom, zatim Alpinistički tim FUP-a, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo i GSS-a Trebević.

U slučaju eventualne dodatne pomoći prisutni će biti i vatrogasci, Hitna pomoć Kantona Sarajevo, kao i priadnici Policijske stanice Stari Grad.

Početak vježbe planiran je danas u 12:00 sati, i to po scenariju s visine od 40 m, za 20 „unesrećenih osoba“, na lokacijama 3-4 stub (Osnovna škola na Hridu), 7-8 stub (zaštičeno područje Trebević), i 6-7 stub (iznad Čoline kape).

 

Kanton Sarajevo

U povodu obilježavanja oslobođenja grada Sarajeva, danas od 11:30 do 13 sati, obustavlja se saobraćaj u ulicama: Vratnik mejdan (od spoja sa ulicom Mustafe Dovadžije do spoja sa ulicom Carina), Carina (od raskrsnice sa ulicom Vratnik mejdan do raskrsnice sa ulicom Višegradska kapija), Višegradska kapija (do raskrsnice za ulice Zmajevac i Faletiće) i plato Višegradske kapije. Alternativni pravac za vrijeme obustave za pravac Faletići-Gazin Han je preko Darive-Put Sarajevskih gazija, a za pravac Sedrenik-Zmajevac preko Safvet Bega Bašagića-Mihrivode.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE