FUCZ demonstracijom humanitarnog deminiranja obilježila Međunarodni dan borbre protiv mina

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite jučer su na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred SCC-a (Sarajevo City Center) u Sarajevu, od 10 do 15 sati demonstrirali način rada u humanitarnom deminiranju. Brojnim posjetiocima prikazani su i videoklipovi koji su snimljeni tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje su realizirali deminerski timovi FUCZ, a upriličena je i izložba opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama

Povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe pritiv mina – Federalna uprava civilne zaštite, kao vladina organizacija koja se, između ostalog, bavi i humanitarnim deminiranjem na području FBiH, i ove godine se pridružila godišnjoj kampanji # TogetherAgaistMines (Zajedno protiv mina) s ciljem podizanja globalne svijesti o problemimam koje predstavljaju nagazne mine i druga eksplozivna sredstva zaostala iz rata. Ovu kampanju je inicirao Međunarodni centar za humanitarno deminiranje iz Ženeve (Geneva International Centre for Humanitarian Demining – GICHD) kako bi međunarodna zajednica pojačala napore u protivminskom djelovanju.

Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite jučer su na postavljenoj simuliranoj minski rizičnoj površini i deminerskom radilištu na platou ispred SCC-a (Sarajevo City Center) u Sarajevu, od 10 do 15 sati demonstrirali način rada u humanitarnom deminiranju.

Demineri i vodiči pasa s psima, brojnim posjetiocima, demonstrirali su kako sigleda njihov svakodnevni posao ali i upozorili građane na minsko-eksplozivna sredstva na koja mogu naići ukoliko borave na livadi ili u šumi.

Brojnim posjetiocima prikazani su i videoklipove koji su snimljeni tokom operacija deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava koje su realizirali deminerski timovi FUCZ, a upriličena je i izložba opreme i alata koji se koriste u ovim operacijama.

I drugi timovi FUCZ u više gradova na području Federacije BiH su kroz vježbe i demonstracije protiv-minskih aktivnost obilježili Međunarodni dan borbe proitiv mina.

Sve ove aktivnost namijenjene su podizanju svijesti najšire populacije o problemu kontaminacije minama i teškoćama povezanim sa njenim uklanjanjem i stvaranjem sigurnog okruženja, te na ovaj način još jednom upozoriti na opasnost od mina i neophodnost ubrzanog deminiranja cijele teritorije Bosne i Hercegovine.

U više od 60 zemalja i teritorija opasnost od mina, kasetne municije i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata utiču na živote miliona ljudi. Ove neselektivne ubice i dalje uzimaju previše ljudskih života, a gotovo 20 muškaraca, žena i djece svakodnevno bude ubijeno ili osakaćeno. Bosna i Hercegovina spada u red zemalja sa najvećim stepenom zagađenja minama, život stanovnika je u stalnoj opasnosti, a demineri FUCZ svakodnevno rade na čišćenju minskih polja i uklanjanju i uništavanju eksplozivnih sredstava.