Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.03.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju stambenog objekta u naselju Pašalići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja na površini cca 4 duluma u naselju Njeverica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac  imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u ulici Lukavačkih brigada. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju kotlovnice u privatnom stambenom objektu u naselju Špionica. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u naselju Slavinovići. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara od 12:40 do 13:15 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje i to na putu za Forticu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u Tasovčićima.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 17:30 do 20:10 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Garištima, te

– od 20:30 do 22:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Čmarevcu.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjic imala je  intervencije na gašenju požara  i to: – od 15:57 do 16:30 sati, gdje je gorjela divlja deponija i šiblje u mjestu Vrbići, te

– od 17:30 do 19:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u mjestu Vrbići.

Srednjobosanski kanton

Općina Busovača. Vatrogasci Vatrogasnog društva Busovača imali su jednu intervenciju na gašenju požara od 18:00 do 19:00 sati, u mjestu Tisovac, gdje je  gorjelo nisko rastinje. Požar  je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Čangalovići, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Širokog Brijega imala je intervenciju na gašenju požara od 15:00 do 17:20 sati, Gornjem Gracu, gdje je gorjela štala a ugrožena je bila porodična kuća. Pričinjena je veća materijalna šteta. U gašenju požara učestvovala su dva vatrogasca s vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 11:55 do 12:40 sati, u Vraniću, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom iz Posušja, te  vatrogasac iz DVD-a  Rakitna. Požar je zahvatio površinu od oko 500 m2,

– od 16:20 do 18:30 sati, u Tribistovu (Čuture), gdje je gorijela trava i nisko rastinje, a opožareno je oko 0,4 ha površine. Požar su gasila dva vatrogasca iz Posušja te jedan vatrogasac iz  DVD-a Rakitno.

– od 18:30 do 20:40 sati, u Tribistovu (Čuture), gdje je gorijela trava i nisko rastinje, požar su gasila dva vatrogasca s jednim vozilom iz Posušja, te  vatrogasac iz DVD-a  Rakitna. Požar je zahvatio površinu od oko 0,3 ha.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja u naselju Klopče. Požari su ugašeni.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je tri intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u naselju Kopaći i Kula Banjer, te intervenciju u Zanatskom centru Sebilj na gašenju privatnog objekta u kojem je bila smještena papirna arhiva. Požari su ugašeni.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Izačić Kula, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je intervenciju na gašenju požara od 15:44 do 17:00 sati u mjestu Podlug, gdje je gorjela  krovna konstrukcija.

Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 20:00 do 21:15 sati u mjestu Gornja Vidovska, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:17 do 14:45 sati, u ulici 43.DUB broj 8, gdje je gorio dimnnak na stambenom objektu. Intervenisala su tri vatrogasca s vozilom,
  • od 15:42 do 16:25 sati, u ulici 1.DUB broj 19, gdje je gorio dimnjak na stambenom objektu. Intervenisao jedan vatrogasc s vozilom, te
  • od 14:47 do 18:25 sati, u selu Šehovići MZ Orahovice, gdje je gorjela bjelogorična šuma. Intervenisala četiri vatrogasca s vozilom i u akciji gašenja učestvovala tri mještanina.

Općina Pale u Federaciji u BiH. JP Bosansko podrinjeske šume imale su intervenciju na gašenju požara mjestu Bogune (Goranja Čemernica), općina Pale u Federaciji BiH, gdje je gorijela trava i nisko rastinje. Požar je lokaliziran.

 Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imali su devet intervencija od čega jednu tehničku (otvaranje zaglavljenih vrata), dvije intervencije se odnose na gašenje zapaljenog kabastog otpada, a preostalih šest na gašenje zapaljenog niskog rastinja.

 ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 26.3.2023. godine, odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver i Lukavac dok se na lokalitetima BKC; Bukinje, Živinice i Mobilna: Srebrenik nije mogao ocijeniti.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog mogućih udara vjetra od 40 do 60 km/h.

  

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR