Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 27./28.03.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara na lokaciji Sižje, gdje je gorjela kuća.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Stjepan Polje, gdje je gorio silosa u pilani „Radial“.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 19:55 do 21:05 sati u mjestu Kvanj, gdje je gorjela trava i otpad.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je intervenciju na gašenju požara od 08:30 do 09:00 sati u ul.S.Radića, gdje je gorio devastirani objekt na autobuskom kolodvoru.

Općina Prozor Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor Rama imala je intervenciju na gašenju požara od 13:15 do 14:00 sati u mjestu Postine, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bos.Krupa imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Unska bb, u industrijskoj zoni Bos.Krupa, gdje je gorjela mašina za sakupljanje i usitnjavanje otpada.

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine S.Most imala je intervenciju na gašenju požara u ul.Bulevar 7.korpusa, gdje je gorio dimnjak.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog smeća u devastiranom objektu.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati iznosio je 25 u Mostaru, a na Ivan Sedlu 36 , što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 27.03.2023 godine ne može se ocijeniti na lokalitetima BKC, Živinice, Mobilna: Srebrenik. Kvalitet zraka za dan 27.03.2023 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA 

 

Obavljajući redovne zadatke na jedanaest lokacija na području općina Vogošća, Stari Grad- Sarajevo, Hadžići, Ilijaš, Teočak, Jajce, Zavidovići, Busovača i gradova Goražde i Lukavac timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 35 eksplozivnih sredstava, 15 komada streljiva i 25 komada dopunskog punjenja.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog mogućih udara vjetra koji će iznositi od 40 do 60 km/h.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR