Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 25./26.03.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u stanu u Litvama kojom prilikom je spašena i evakuisana jedna starija osoba.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju na gašenju požara dimljaka na stambenom objektu – kuća, u naselju Bistarac.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Zelinja.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju šumskog požara u rejonu Ravne, mjesto Lađice. Požar je ugašen. U intervenciji učestvovala tri vatrogasca.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara otpadnog materijala u mjestu Kvanj i na Bulevaru.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 09:45 do 10:20 sati u Adi gdje je gorjelo smeće,
  • od 11:10 do 11:35 sati u Adi gdje je gorjelo smeće.
  • od 11:50 do 12:20 sati u Adi gdje su gorjele stare gume, te
  • od 14:10 do 14:35 sati na Počitelj polju gdje je gorjelo rastinje.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 09:10 do 09:40 sati u zgradi u ulici Kolonija gdje je gorjela ventilacija.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje: Vatrogasna postrojba općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara od 12:30 do 14:30 sati, u mjestu Kovači, gdje je gorjela štala koja se koristi kao pomoćni objekt. U ovom požaru izgorjelo je prizemlje, kat i dio krovišta koji se urušio. Intervenirala su tri vatrogasca s dva vatrogasna vozila.

Grad Široki Brijeg: Vatrogasna postrojba grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 13:50 do 15:10 sati u mjestu Dobrič, gdje je gorjela stara napuštena štala. Materijalna šteta je veća. Intervenirala dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom.   

 

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Grad Goražde. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Goražda imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:22 do 11:45 sati, na gradskoj deponiji Šišeta. Intervenisala su tri vatrogasca s vozilom, te
  • od 11:44 do 12:10 sati, u ulici Suada Pozdera gdje je gorjela suha trava i šiblje. Intervenisala su dva vatrogasca s vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 11 manjih intervencija i to: sedam na gašenju niskog rastinja, jednu na gašenju šupe, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka, te dvije tehničke intervencije, otvaranje vrata.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 00:25 do 01:15 sati na Rudniku, na otvaranju vrata stana.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 12:45 do 13:25 sati na Stijenama (Grabovine) na osiguranju paljenja rastinja.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Prema podacima FHMZ-a indeks kvalitete zraka u 07:00 sati, iznosio je u Mostaru 26, a na Ivan Sedlu  30, što pokazuje da je zrak dobre kvalitete.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za Kanton 10 zbog mogućih udara vjetra od 40 do 60 km/h.

 

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR