Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.07.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 Kanton Sarajevo

Uslijed obilnih kišnih padavina, kojim je bilo pogođeno područje Kantona Sarajevu jučer u poslijepodnevnim satima došlo je do porasta nivoa vodostaja svih vodotokova  na području Kantona Sarajevo. Zabilježeno je više poziva od strane građana, da je došlo do pojave bujičnih voda, izlijevanja manjih vodotokova i kanalizacije, začepljenja šahtova i odvoda, uslijed čega je došlo do ulijevanje vode u više stambenih, poslovnih i pomoćnih objekata, te plavljenja podvožnjaka i saobraćajnica u naseljenim područjima, posebno na područjima općina Ilidža, Novi Grad, Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Vogošća. Također, je došlo do obrušavanja stabala i grana na saobraćajnice i pješačke zone. Obilne kišne padavine su prouzrokovale prekide u saobraćaja na pojedinim pravcima, kao i otežano odvijanje saobraćaja na svim saobraćajnicama. Na teren su odmah izašle ekipe kantonalnih i općinskih struktura civilne zaštite, kao i ekipe nadležnih komunalnih preduzeća, koje su preduzele neophodne mjere i aktivnosti na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata, otčepljavanju šahtova i odvoda, te čišćenju podvožnjaka i saobraćajnica.

POŽARI

 Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice općine Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Pirota, gdje je gorjelo drvo u blizini objekta. Požar je ugašen.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 22:40 do 23:35 sati, na Adi, gdje je gorio otpadni materijal.

 Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 13 intervencija i to: tri na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju kontejnera sa otpadom, jednu na gašenju elektroinstalacija u kući, šest tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata i dvije intervencije obezbjeđenja u toku tankanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 VELIKO NEVRIJEME I GRAD

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica. Jučer u poslijepodnevnim satima, jako nevrijeme pogodilo je Fojnicu. Obilna kiša, grmljavina i grad nanijeli su materijalnu štetu lokalnom stanovništvu, a najviše su stradali usjevi.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na šest lokacija na području gradova: Mostar, Gradačac i Tuzla timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su osam eksplozivnih sredstava.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Sarajevo-Bjelave 19; Bjelašnica, Livno 15; Tuzla 13; Bugojno 10; Han Pijesak 7; Sokolac 2; Gradačac 1.

 

                                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR