Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.07.2023. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na lokaciji Tramošnica, gdje je gorio voćnjak i nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara u 17:17 sati na kući u ulici Mule Hodžića, požar je upotpunosti ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 21:30 do 22:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u naselju Vrapčići.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 21:10 do 21:45 sati, na željezničkoj stanici na gašenju vagona.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 17:10 do 18:15 sati, u mjestu Kočerin (lokalitet Bužim), gdje je gorio otpadni materijal.Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: jednu na gašenju zapaljenog niskog rastinja i tri tehničke intervencije (sječa stabla na javnoj površini, sapiranje platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, te otvaranje zaglavljenih vrata na stambenom objektu).

 

Tehničke intervencije

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je pet tehničkih intervencija.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je tehničku intervenciju na otvaranju putničkog automobila, u naselju Crkvice.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničke intervencije i to:

  • od 08:35 do 08:55 sati, na pomoći nepokretnoj osobi u ul. Dr. Ante Starčevića, te
  • od 16:20 do 16:50 sati, na izvlačenju zmije iz obiteljske kuće u Donjoj Mahali.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je tehničku intervenciju od 21:05 do 21:25 sati, na obilasku gradske deponije u Adi.

 

 OŠTEČENJE ELEKTRIĆNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Od 18:30 do 22:56 sati, u prekidu je bio DV 10kV Podgredina.

Općina Ključ. Od 20:15 do 21:20 sati, u prekidu je bio DV 10kV Lokveni Vrh.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općina: Kalesija, Kladanj i Tomislavgrad timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 18 eksplozivnih sredstava i streljiva 47 kom.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine, zbog očekivanih pljuskova praćenih grmljavinom.

 

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Livno 19; Sarajevo-Bjelave 8; Zenica 4; Bugojno 1.

 

 

 

 

                                                   FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR