Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 04./05.07.2023. godine, do 10:00 sati

POPLAVE

 

Kanton Sarajevo

Općinski operativni centar civilne zaštite Općine Ilidža: Uslijed obilnih kišnih padavina koje su pogodile područje Općine Ilidža dana, 04.07.2023. godine, u poslijepodnevnim satima došlo je do začepljenja šahtova i pojave bujičnih voda koje su poplavile nekoliko kuća i dvorišta u ul. Osik br.112. i ul. Mekote br. 401. i 403., MZ Osik. Ekipe civilne zaštite i pripadnici Vatrogasnog društva Ilidža su odmah izašli na teren i preduzeli mjere na ispumpavanju vode iz poplavljenih objekata  i dvorišta.

 

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:30 do 16:15 sati, u Potocima, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te

– od 16:25 do 17:00 sati, u Rodoču, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara  od 17:10 do 17:30 sati, u Klepcima, gdje je gorjela trava i kapina.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara od 11:00 do 11:45 sati, kod duhanske stanice, gdje je gorio kontejner.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija i to: jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljenog papira u stanu, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru te dva obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na četiri lokacije na području općina Gornji Vakuf-Uskoplje i Tomislavgrad timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 23 eksplozivna sredstva i 113 komada streljiva.

 

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne, zbog očekivanih pljuskova praćenih grmljavinom.

 

 

 

 

                                                   FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR