Završetkom deminerskog zadatka tima FUCZ “Goražde B” stvoreni uslovi za ekshumaciju na lokaciji Kacelj u Općini Foča u FBiH

Ukupna površina zadatka realizovanog manuelnom metodom čišćenja prvobitno je iznosila 17.005 m² sumnjive površine. Na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije protivpješadijske mine PMA-2 i jedno dno od mine PROM-1 (dance). Tokom izvođenja deminerskih radova pronađene su kosti koje su obilježene a prostor oko njih dodatno je očišćen. Nakon što su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH obišli lokaciju predmetnog zadatka, Institut za nestale osobe je dostavio akt u kojem je navedeno da je do tada očišćena površina dovoljna za izlazak na teren ovlaštenih lica u cilju ekshumacije, pregleda, obdukcije i identifikacije. U nastavku radova nisu potvrđene informacije o miniranosti, pa je zadatak reduciran na površinu od 7.788,64 m². Nakon uzorkovanja zadataka i polutrajnog obilježavanja izvršena je primopredaja očišćene površine. Radove na zadatku dodatno je otežavalo loše stanje puta do lokacije na kojoj se vršilo čišćenje.

Po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine i planirane ekshumacije, deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite “Goražde B” obavio je zadatak deminiranja na lokaciji Kacelj, 10 km jugoistočno od Ustikoline u Općini Foča u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ukupna površina zadatka koji je realizovan manuelnom metodom čišćenja prvobitno je iznosila 17.005 m² sumnjive površine a formirana je prema prethodno prikupljenim informacijama u obuhvatu očekivanih posmrtnih ostataka.

Na ovom deminerskom zadatku pronađene su dvije protivpješadijske mine PMA-2 i jedno dno od mine PROM-1 (dance).

Tokom ovih deminerskih radova pronađene su kosti koje su indicirale na posmrtne ostatke, pa su obilježene a oko njih je dodatno očišćen prostor. Nakon što su predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i Tužilaštva BiH obišli lokaciju predmetnog zadatka, Institut za nestale osobe je dostavio akt u kojem je navedeno da je do tada očišćena površina dovoljna za izlazak na teren ovlaštenih lica u cilju ekshumacije, pregleda, obdukcije i identifikacije.

U nastavku radova nisu potvrđene informacije o miniranosti, te je BH MAC izvršio reizviđanje zadatka, nakon čega je zadatak reduciran na površinu od 7.788,64 m².

Nakon uzorkovanja zadatka i polutrajnog obilježavanja izvršena je primopredaja očišćene površine na lokaciji Kacelj koja je obavljena između izvođača radova Federalne uprave civilne zaštite i BH MAC-a. Federalna uprava civilne zaštite upoznala je predstavnika Općine Foča u FBiH, kao krajnjeg korisnika, sa granicama očišćene površine.

Radove na zadatku dodatno je otežavalo loše stanje puta do lokacije na kojoj se vršilo čišćenje.