Završeni deminerski zadaci u općinama Vogošća i Odžak

Federalna uprava civilne zaštite tokom mjeseca oktobra 2020. godine na korištenje građanima, odnosno lokalnoj zajednici predala ukupno 175299 m² minski sumnjive površine

 

  1. Kuta 1, Općina Vogošća

Na području općine Vogošća izvršena je primopredaja deminerskog zadatka „Kuta 1“ ukupne površine 60.338 m². Na navedenom području tokom proteklog rata vodila su se intenzivna dejstava što je prouzrokovalo izuzetnu zagađenost metalom, čime je dodatno otežan rad deminera. Zadatak je karakterističan i po prisutnosti kasetne municije KB1, koja je prema dostupnim informacijama ispaljena iz pješadijskog oružja.

Tokom deminiranja pronađena su i uklonjenja 42 komada kasetne municije (KB1), 61 komad neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i jedna protiv pješadijska mina usmjerenog dejstva MRUD.

Uništavanje pronađenih minsko eksplozivnih sredstava izvršeno je od strane timova za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Deminiranjem predmetnog zadatka omogućena je obnova i rekonstrukcija objekata za stanovanje, pristupnih puteva i pratećih sadržaja.

 

  1. Novi Grad 7 pera, Općina Odžak

Na području Općine Odžak izvršena je primopredaja deminerskog zadataka „Novi Grad 7 pera“ ukupne površine 114.961 m². Zadatak je realizovan metodom tehničkog izviđanja, kombinacijom manuelnog rada, mašinske pripreme i pregiranja. Deminiranjem predmetne lokacije omogućava se izvođenje radova na izgradnji infrastrukturnih objekata na obali rijeke Save. U neposrednoj blizini lokacije planirana je izgradnja mosta preko rijeke Save  na dijelu auto-puta „Koridor VC“.

Prilikom deminiranja pronađene su dvije protivpješadijske (PMR-2A i PMA-3) i 500 komada municije kalibra 7.9 mm.

Uništavanje pronađenih minsko eksplozivnih sredstava izvršeno je od strane tima Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES).

Primopredaja  navedenih  zadatka je obavljena između predstavnika Federalne uprave civilne zaštite i Centra za uklanjanje mina u BiH, a predstavnici općina su upoznati sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine. Prilikom predaje definisane su dostignute granice zadatka kao i način obilježavanja.