Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 18./19.11.2020.godine, do 10:00 sati

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Prikaz broja zaraženog stanovništva Covid-19 u Federaciji BiH za prethodni dan, prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na dan, 18.11.2020. godine, do 24:00 sati.

 

KANTON NOVOZARAŽENIH UKUPNO AKTIVNIH
Unsko-sanski kanton 11 370
Posavski kanton 2 138
Tuzlanski kanton 207 1680
Zeničko-dobojski kanton 45 2188
Bosansko-podrinjski kanton Goražde 0 225
Srednjobosanski kanton 15 638
Hercegovačko-neretvanski kanton 260 5487
Zapadnohercegovački kanton 23 1126
Kanton Sarajevo 30 5918
Kanton 10 52 581
Federacija BiH 645 18351

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • od 10:00 do 10:25 sati, u ulici K. Tvrtka, gdje je gorjela kotlovnica u Bolnici, te
  • od 17:10 do 17:45 sati, u Rodoču, gdje je gorio električni stub.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 16:20 do 17:00 sati, gdje je gorio dimnjak, u napuštenom stambenom objektu.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica gradaTuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Muharema Merđića Merđe, gdje je gorio pomoćni objekat. Požar je ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Đurđevik, gdje je gorjela vikendica. Požar je ugašen.

Općina Lukavac. Vatrogasna jedinica općine Lukavac, imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Turski Lukavac, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

  • u naselju Crkvice, gdje je gorio otpadni materijal, te
  • u ulici Mehmeda Spahe, gdje je gorio stan, pričinjena je materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je jedanaest manjih intervencija na gašenju požara.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 18.11.2020 godine nije se mogao ocijeniti na lokalitetima Lukavac, Mobilna: Gračanica, dok je na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Živinice odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na pet lokacija na području općina: Donji Vakuf, Konjic,  Vogošća, Lukavac, te grada Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 10 eksplozivnih sredstava i 1522 komada streljiva.

O S T A L O

 

Potrage za nestalim osobama

 

Zapadnohercegovački kanton

Jučer poslijepodne gorske službe spašavajna dobile su poziv od osobe inicijala S.D. da je njegov kolega paraglajderist inicijala B.J. iz Mostara nestao na području Kamešnice kod Livna. Njih dvojica letjeli su sa prijevoja Vaganj. Gorska služba spašavanja HBŽ pokrenuo je akciju potrage kojoj su se pridružili i to: pet članova iz općine Posušje, četiri člana iz Gruda, osam članova iz Ljubuškog te dva uposlenika Federalne uprave civilne zaštite.  Tokom potrage tijelo je pronađeno na obroncima Kamešnice, zapadno od mjesta Prolog kod Livna.

       

Jučer u vremenu od 16:00 do 18:00 sati, 10 članova GSS-a Posušje je sudjelovalo u potrazi za nestalom HR državljankom (1980.) godište. Ista je pronađena u Ričinskoj Brini, ispod brane Tribistovo, pothlađena s lakšim tjelesnim ozljedama.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Žuti nivo upozorenja za veći dio federacije BiH, zbog magle po kotlinama.

 

 

        OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE