Zajednička obuka i vježba

Zajednička obuka i vježba Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave policije – Specijalne policijske jedinice i organizacije za pretragu i spašavanje unesrećenih „GEA“ iz Republike Turske, održana je u periodu od 15-17.08.2014.godine u Federalnom centru za obuku struktura zaštite i spašavanja u Sarajevu i na planini Igman.

Obuci i vježbi prisustvovalo je 35 pripadnika specijalističke jedinice FUCZ, dva pripadnika FUP SPJ sa potražnim psima i dva instruktora iz organizacije „GEA“.

{loadposition 22082014-01}

Scenarijem zajedničke vježbe pretrage i spašavanja unesrećenih iz ruševina, simulirano je zajedničko djelovanje na urušenim objektima, manulenom pretragom prostora, pretraga uz pomoć pasa za pretragu, korištenjem specijalne opreme za potragu i spašavanje i medicinsko zbrinjavanje i evakuacija.

Ovo je prva izvedena vježba ove vrste, a u narednom periodu planirano je izvođenje obuke i vježbe za spašavanje unesrećenih sa visina, vježbe spašavanja iz poplava.

Saradnja Federalne uprave civilne zaštite, Federalne uprave policije i organizacije za pretragu i spašavanje „GEA“ iz Republike Turske će se nastaviti u vidu usavršavanja spašavanja iz ruševina.