Uništena još jedna neeksplodirana avionska bomba iz Drugog svjetskog rata

Dana 27.08.2014 godine eksperti Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva Federalne uprave civilne zaštite su u Bihaću su uništili još jednu neeksplodiranu avionsku bombu zaostalu iz perioda Drugog svjetskog rata.

Neeksplodirana bomba je pronađena tokom izvođenja građevinskih radova u kasarni Adil Bešić, 27.08.2014 godine nakon čega je prijavljena Federalnoj upravi civilne zaštite koja je odmah pristupila pripremi njenog uklanjanja i uništavanja.

Analizom pronađene bombe ustanovljeno je da se radi o avionskoj bombi opšte namjene kalibra 100 lbs. američke proizvodnje, veoma osjetljivom sredstvu za čiju neutralizaciju su morale biti provedene opsežne mjere osiguranja.

Nakon izvršenih neophodnih priprema provedenih u cilju zaštite ljudi i materijalnih dobara od razornog efekta ove bombe akcija izmještanja je počela u 07.00 sati, a uništenje na za to predviđenoj lokaciji završeno je u 10.00 sati.

Uništenje je izvršeno tehnikom tzv. niske detonacije, kojom je bomba uništena bez izazivanja eksplozije i neželjenih posljedica u okolini.

Podršku uklanjanjau i uništenju ove bombe pružili su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona i starješine Oružanih snaga BiH u kasarni Adil Bešić u Bihaću.