Uspješno završena šestodnevna međunarodna ljetna škola o prevenciji rizika u urbanim sredinama u kojoj je partner bila i FUCZ

Predavači na ovom programu, osim akademskog osoblja ova dva univerziteta te Univerziteta “Sapienza” iz Rima, bili su i brojni eksperti iz regiona, predsjednici komora za privatnu zaštitu iz BiH, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, kao i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Direkcije za zaštitu i spašavanje Republike Sjeverne Makedonije, te niz stručnjaka iz prakse. Ovakav regionalni pristup je pravi način za razmjenu iskustava u cilju pronalaska rješenja za gradove i države. Kako je istaknuto, gradovi postaju sve veći, a svi problemi koje su naslijedili dolaze sve više do izražaja. Obično se okrivljuju službe, a problemi su veoma duboki i ozbiljni. Zaključeno je da učenje i sticanje znanja mora biti cjeloživotno zbog čega su ljetne škole važne za sve učesnike, a regionalni pristup je najefikasniji zato što postoje zajednički problemi u urbanim sredinama.

U prostorijama Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu završena je šestodnevna međunarodna ljetna škola “Prevencija rizika u urbanim sredinama” uz učešće 85 polaznika iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Italije i Kosova.

Ovo je druga po redu ljetna škola koju organizuje Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu u saradnji sa sjevernomakedonskim Fakultetom Sv. Kiril i Metodij iz Skoplja.

Na ovoj ljetnoj školi govorilo se o partnerstvu akademske zajednice s javnim i privatnim sektorom, kao i o nužnosti i razvoju međudržavne saradnje na području zapadnog Balkana kada je u pitanju prevencija rizika u urbanim sredinama, te efikasnom odgovoru i saradnji u kriznim situacijama.

Predavači na ovom programu, osim akademskog osoblja ova dva univerziteta te Univerziteta “Sapienza” iz Rima, bili su i brojni eksperti iz regiona, predsjednici komora za privatnu zaštitu iz BiH, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, kao i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i Direkcije za zaštitu i spašavanje Republike Sjeverne Makedonije, te niz stručnjaka iz prakse.

Ljetna škola je bila organizirana u okviru sedam modula, kroz teoretska predavanja i odgovarajuće praktične vježbe.

Inače, Fakultet za kriminalistiku, kriminologoju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu dugogodišnji su partneri FUCZ na raznim projektima, a u realizaciji ovogodišnje ljetne škole, pored predavača, pripadnici FUCZ su participirali u vježbi evakuacije i spašavanja i logističkoj podršci.

Kroz ovakve ljetne i zimske škole organizatori nastoje uvezati Zapadni Balkan, čuti iskustva susjeda, partnera iz BiH te kroz multidisciplinarni pristup studentima i stručnoj javnosti približiti izazove s kojima se susreću u urbanim sredinama i brojnim rizicima.

Ovogodišnja ljetna škola imala je i multidisciplinarni karakter zato što su u kriminalne radnje sve više uključena djeca i migranti pa je stoga bilo važno angažirati stručnjake iz oblasti pedagogije i sociologije.
Farudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, kazao je kako postoji niz izazova u urbanim sredinama s kojima se susreću različite službe i da se posebna pažnja obraća na pojavu zemljotresa, poplava, zaraznih bolesti i sl. Kao što je naglasio direktor Solak, na ovoj ljetnoj školi bilo je govora o rješavanju problema nakon elementarnih nepogoda koje su u posljednje vrijeme pogodile region, posebno Sjevernu Makedeoniju i BiH.

Nijedno društvo nije pošteđeno ovih nepogoda tako da za njih uvijek trebamo biti spremni, rekao je Solak,

Ovakav regionalni pristup je pravi način za razmjenu iskustava u cilju pronalaska rješenja za gradove i države. Kako je istaknuto, gradovi postaju sve veći, a svi problemi koje su naslijedili dolaze sve više do izražaja. Obično se okrivljuju službe, a problemi su veoma duboki i ozbiljni. Zaključeno je da se konstantno mora učiti cijelog života pa su ljetne škole dobre za sve, a regionalni pristup je prava stvar zato što postoje zajednički problemi u urbanim sredinama.

Nakon uspješno izvedene vježbe evakuacije i spašavanja usljed zemljotresa, na kraju ove, po mišljenju njenih učesnika, izuzetno uspjele ljetne škole, polaznicima su uručeni certifikati, a FUCZ i Zahvalnica za uspješnu saradnju i razvoj partnerskih odnosa sa Fakultetom za kriminalistiku, kriminologoju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.