Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 03./04.07.2019. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je četiri intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 08:10 do 09:10 sati, u Miljkovićima, gdje je gorjela trava i otpad,
  • od 11:45 do 13:00 sati, u Grabovici, gdje je gorjela trava i sitno rastinje,
  • od 13:20 do 15:00 sati, u Blagaju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 19:15 do 20:10 sati, u Cimu, gdje je gorjela trava i otpad.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine, imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 15:00 sati, u Gabeli, gdje je gorjelo rastinje, stare gume i otpad.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 17:15 do 20:45 sati, u Gradnićima, gdje je gorjela smreka, trava i nisko rastinje.

 

Srednjobosanski kanton

Općina BugojnoVatrogasna jedinica općine Bugojno, imala je intervenciju na gašenju požara, na lokalitetu Bristovi, gdje su gorjele elektro-instalacija u objektu, u privatnom vlasništvu. Požar je ugašen, pričinjena je manja materijalna šteta.

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju  požara na lokalitetu Ruda, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju  požara na lokalitetu Mile, gdje je gorjela suha trava. Požar je ugašen.

Općina Donji Vakuf. Vatrogasna jedinica općine Donji Vakuf imala je intervenciju na gašenju  požara na gradskoj deponiji „Ornice”, gdje je gorjelo sitno rastinje. Požar je ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica, imala je intervenciju u ul. Prve zeničke brigade, gdje je gorjela suha trava.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški, imala je tri intervencije na gašenju požara i to:

  • od 11:30 do 12:05 sati, na lokalitetu Donji Studenci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Intervenisala su četiri vatrogasca s vozilom. Požar je ugašen.
  • od 16:00 do 18:50 sati, na lokalitetu Gornji Studenci, gdje je gorjelo oko 1.5 ha trave i smrekove šume. Intervenisalo je pet vatrogasaca s dva vozila. Požar je ugašen.
  • Od 23:00 do 00:10 sati, na lokalitetu Grab, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Intervenisala su četiri vatrogasca s vozilom. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je  intervenciju  na gašenju papira na otvorenom prostoru. 

 

 

OŠTEĆENJA ELEKTRIČNE MREŽE 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Od 02:51 sati, u prekidu je Trafo-stanica, Ozimice 10.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA – UES

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općine Žepče i grada Mostara, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su dva eksplozivna sredstva.

  

O S T A L O

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite danas će vršiti potragu za dječakom I.M. iz Begova Hana kod Žepča, te Almirom Gluhićem iz Zavidovića na potezu od Zavidovića do Maglaja. U potrazi će biti uključena 2 tima  za spašavanje na vodi sa raft čamcima i odgovarajućom opremom. 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona, zbog maximalne temperature, koje će iznositi oko 35 °C, a za područje Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10 Žuti meteoalarm zbog mogučeg grmljavinskog nevremena.