USAR tim FUCZ od jutros angažovan na razbijanju stijene koja ugrožava stambeni objekat u konjičkom naselju Pleha

Kako bi se uklonila stijena koja ugrožava stambeni objekat i izbjegla dalja devastacija te se stvorili uslovi za sanaciju nastale štete tim FUCZ u narednih nekoliko dana intenzivno će raditi na razbijanju stijene i uklanjanju kamenja i zemlje. Svi otvori na stambenim i pomoćnim jedinicama u ovoj zgradi osigurani su prije početka radova na uklanjanju stijene te nije bilo potrebno evakuisati stanare. Zbog opasnosti od daljeg obrušavanja, te kako se ne bi ugrozila sigurnost stanara ali i svih koji su angažirani na ovom zadatku, poduzimaju se sve potrebne sigurnosne mjere.

Na zahtjev Općine Konjic, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) uputila je deset pripadnika USAR tima FUCZ (Urban search and rescue team – Tim za potrage i spašavanje u naseljenim mjestima) sa mobilnim kompresorom i specijalnim pneumatskim alatom, koji su danas (06.02.2018. godine) od ranih jutarnjih sati angažovani na razbijanju stijene koja ugrožava stambeni objekat u konjičkom naselju Pleha.

Osim tima FUCZ i Općinske službe civilne zaštite Konjic angažovani su i uposlenici JKP “Standard” d.o.o. Konjic.

Kako bi se uklonila stijena koja ugrožava stambeni objekat i izbjegla dalja devastacija te se stvorili su uslovi za sanaciju nastale štete tim FUCZ u narednih nekoliko dana intenzivno će raditi na razbijanju stijene i uklanjanju kamenja i zemlje. Svi otvori na stambenim i pomoćnim jedinicama u ovoj zgradi osigurani su prije početka radova na uklanjanju stijene te nije bilo potrebno evakuisati stanare. Zbog opasnosti od daljeg obrušavanja, čvrstoće stijene i kako se ne bi ugrozila sigurnost stanara ali i svih koji su angažirani na ovom zadatku, poduzimaju se sve potrebne sigurnosne mjere. U skladu sa operativnim planom predviđeno je da bi se ova lokacija mogla očistiti u narednih nekoliko dana.

U noći 02/03.02.2018. godine, usljed obilnih padavina, u naselju Pleha došlo je do obrušavanja veće stijene koja je ugrozila jednu stambenu zgradu. Stijena je probila vanjski zid koji se dijelom urušio i zaustavila se u trpezariji. Srećom nije bilo povrijeđenih ali je pričinjena veća materijalna šteta.