UPOZORENJA I PREPORUKE ZBOG NISKIH TEMPERURA

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje za vremenski period od 06. do 8. januara zbog niskih temperatura zraka i mogućnosti jakih do olujnih udara vjetra. Niske temperature očekuju se u cijeloj zemlji, a jak vjetar u Hercegovini i na zapadu Bosne.

Federalna uprava civilne zaštite apeluje na lokalne vlasti i nadležne službe za čišćenje snijega i leda i održavanje puteva na što savjesnije obavljanje svog posla kako bi se olakšalo neometano odvijanje života u područjima koja su zahvaćena niskim temperaturama i olujnim vjetrom.

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdao je sljedeće preporuke (koje prenosimo u cjelosti) kako se ponašati u slučaju jakih zima i ekstremno niskih temperatura:

 • Pratiti radio i TV obavještenja o trenutnim vremenskim uslovima i potrebnim  informacijama.
 • Nabaviti dovoljne količine ogrjeva i namirnica.
 • U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred nastanak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera, te iz sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji i tamo gdje je to predviđeno i moguće (WC školjke, sifone), potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).
 • Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).
 • Prije izlaska na otvoreno obući dovoljno toplu odjeću i obuću, sa naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).
 • Kao vlasnik ili korisnik stambenog ili poslovnog prostora dužni ste redovno i pravovremeno održavati, čistim od snijega i poledice, pločnike ispred, puteve koji vode do vašeg objekta.
 • Ako led ne možete očistiti s pločnika, onda je potrebno zaleđenu površinu posipati adekvatnim materijalom za otapanje (so, pepeo itd.).
 • Snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg objekta dužni ste ukloniti (sami ili angažiranjem stručnih službi). Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!
 • Ako je moguće, otresite snijeg sa voćaka, ukrasnog drveća i grmlja, TV antena, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sličnog, kako biste spriječili njihovo oštećivanje i lom. Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove kao ni ostala strujna tijela i aparate jer su te radnje opasne po život!
 • Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.
 • Ukoliko izlazite, koristite obuću s gumenim hrapavim đonom kako bi se smanjila opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu.
 • Temeljno očistite snijeg i led sa svog motornog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolovani,  a u hitnoj ste situaciji (slučaj potrebe ljekarske ili veterinarske pomoći, bolničkog liječenja, oskudijevate neophodnim namirnicama, energentima i slično), možete nazvati sljedeće brojeve telefona: Civilna zaštita – 121, Policija – 122, Vatrogasci – 123, Hitna pomoć – 124.