Uklanjanje kasetne municije u općini Ključ

Deminerski tim Federalne uprave civilne zaštite završio je zadatak deminiranja u mjesnoj zajednici Krasulje, općini Ključ. U procesu rada za manje od dva mjeseca na površini od 55.000 m 2 uklonjeno je 50 komada kasetne municije tip MK 1.

Specifičnost zadatka bile je u tome što se kasetna municija nije smjela izmještati, nego se uništavala na licu mjesta. Iako da se dio zadatka nalazio u naseljenom području i uništavanje se često moralo obavljati u neposrednoj blizini naseljenih objekata, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite su bez ikakvih posljedica po okolinu i stanovništvo uspješno obavili ovaj složen zadatak.

Ova povratnička mjesna zajednica sa malim postotkom zaposlenih se uglavnom bavi poljoprivredom, koja im je osnovni izvor prihoda. Uklanjanjem opasnosti od zaostale kasetne municije sa ovog područja osiguran je siguran pristup obradivim površinama, okućnicama i šumskom dobru, objektima za stanovanje radi njihove obnove i rekonstrukcije i pratećih sadržaja, što će sigurno uticati na brži razvoj ove lokalne zajednice.

{loadposition 07112014}