Trening pasa za traženje nestalih osoba

Održan prvi službeni trening pasa za traženje nestalih osoba na lokalitetu planinarskog doma Munika u Risovcu (Park prirode Blidinje) u organizaciji GSS u BiH i HGSS Mostar, na kojem su prisustvovali pripadnici GSS Srbije i HGSS Hrvatske, kao i vodiči pasa za traženje nestalih osoba iz Federalne uprave civilne zaštite sa svojim psima za pretragu terena i traženje nestalih u ruševinama i lavinama.

{loadposition 03062015}

Prvi službeni trening i obuka pasa za traženje nestalih osoba održan je 31.05.2015.godine na lokalitetu planinarskog doma Munika u Risovcu (Park prirode Blidinje) u organizaciji GSS u BiH i HGSS Mostar.

Na treningu i obuci su pored pripadnika GSS Srbije i HGSS Hrvatske prisustvovali i vodiči pasa za traženje nestalih osoba iz Federalne uprave civilne zaštite zajedno sa svojim potražnim psima za pretragu terena i traženje nestalih u ruševinama i lavinama.

Cilj ove vježbe je razmjena iskustava iz regiona u ovoj oblasti, kao i usvajanje novih tehnika pretraga i ispravljanja grešaka pri radu.

Na završnoj analizi ove obuke konstatovano je da je trening bio kvalitetno organizovan i izveden, kao i da se na ovaj način uspješno nastavio usavršavanje i trening pripadnika FUCZ, i njihovih pasa, za brže i bolje reakcije u slučaju prirodnih i drugih nesreća.