Završena obuka vatrogasaca iz Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori

Zajedničkom pokaznom vježbom pod nazivom „Gašenje šumskih požara“ završena je petodnevna obuka vatrogasaca iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja je realizirana u okviru EU Projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U okviru EU Projekta prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Crne Gore u oblasti zaštite od požara i vatrogastva 20 vatrogasaca iz BiH je, zajedno sa 20 vatrogasaca iz Crne Gore, uspješno završilo obuku, koja se od 28. 05. do 01. 06. 2015. godine održavala na području Općine Kolašin u Crnoj Gori.

Vatrogasci iz Konjica, Jablanice, Mostara, Stoca, Ravnog, Trebinja, Bileće, Gackog, Foče i Čajniča su 1.6.2015. godine, sa svojim kolegama iz Crne Gore, zajedničkom pokaznom vježbom pod nazivom „Gašenje šumskih požara“, okončali petodnevnu obuku, čiji cilj je bio podsticanje prekograničnih partnerstava putem zajedničkih aktivnosti u oblasti zaštite od požara i vatrogastvu.

Obuku su realizirali instruktori iz Republike Hrvatske koji imaju potrebne certifikate u skladu sa standardima EU. Druga faze ovog projekta, odnosno obuke vatrogasaca bit će nastavljena u BiH tokom ove godine, nakon čega će polaznici dobiti određene certifikate na osnovu kojih će moći obučavati strukture zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini. Kroz Projekat je planirana i nabavka opreme za vatrogasce iz općina koje sudjeluju u Projektu.