Uklanjanje uginulih životinja s prostora Vidovica u općini Orašje

Timovi specijalističkih jedinica Federalne uprave Civilne zaštite u utorak, 27.maja, su uklonili 24 tone uginulih životinja s prostora Vidovica u općini Orašje među kojima je 2.500 pilića i kokoški uginulih u poplavama koje su zahvatile Posavski kanton nakon što se Sava i Bosna izliza iz svog korita.

Trenutno je situacija najteža na području Posavskog kantona u kojem je do danas uklonjeno oko 300 tona uginule stoke, a stručnjaci iz timova FUCZ-a kažu da je važno sagledati protuepidemiološku situaciju radi poduzimanja mjera i sprečavanja zaraze u plavnim područjima budući da je veliki broj te stoke već u fazi raspadanja.

Tokom aktivnosti na prikupljanju ili utovaru uginule stoke izostala podrška lokalnog stavništva i vlasnika farmi.

Timovi Federalne uprave Civilne zaštite prikupili su 47 uginulih pasa iz azila kod lovačkog bara u Vidovicama koji su se također udavili nakon što je taj dio poplavljen, a nakon uklanjanja svih uginulih životinja organiziran je prijevoz animalnog otpada do spalionice u Inđiji u Srbiji.

{loadposition 28052014}

Prijevoz se vrši specijalnim kamionima Euroasfalta, prilagođenim za prijevoz otpada animalnog porijekla, koje je angažirala FUCZ. Timovi FUCZ-a i dalje rade u ekstremno teškim uvjetima – rad s lešinama, nepodnošljiv miris, uginule životinje su puno većeg volumena što dodatno otežava utovar i rukovanje lešinama.

Šest volontera, vatrogasca iz Makedonije, koji su došli kao dio međunarodne pomoći u BiH, i dalje su u Orašju uz specijalističke timove za zaštitu i spašavanje pomažući na dostavi vode za ugrožena područja i ispiranju javnih površina. Također, timovi FUCZ-a trebali su obići magacin za neeksplodirana ubojita sredstva radi utvrđivanja stanja u magacinu no zbog visokog nivoa vode magacinu je bilo nemoguće prići.

Takozvani PLANT tim (specijaliziran za rukovanje oklopnim i teškim mašinama) Federalne uprave Civilne zaštite zajedno s mehanizacijom firme GRAKOP radio je u utorak na sanaciji klizišta u dijelovima naselja oko Kraljeve Sutjeske. Uposlenici Federalne uprave Civilne zaštite na području Tuzle i dalje su angažirani na prijevozu stanovništva s klizištima ugroženih područja u kolektivne smještaje.

Od 14. do 27. maja osim evakuacija i spašavanja, timovi za uklanjanje i uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava dobili su 72 dojave za neeksplodirana ubojita sredstva, u okviru kojih su izmjestili i uništili 104 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava, 14 mina i 400 komada municije.