Timovi Federalne uprave civilne zaštite uništili 473 komada municije 40 mm za tzv. ‘nitroglicerinke’

Vršeći redovne poslove na provođenju mjera zaštite od neeksplodiranih ubojnih sredstava, pripadnici Tima za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne Sarajevo A i Goražde A, su 10.9.2015. godine uništili 473 komada eksplozivnih metaka 40 mm, tipa M848A2, namijenjenih podcjevnim i revolverskim bacačima granata za takozvane ‘nitroglicerinke’.

Ova eksplozivna sredstva, 07.09.2015. godine, pronašli su lovci u napuštenoj zemunici na bivšim linijama odbrane, te su, uz podršku pripadnika MUP Kantona Sarajevo, hitno uklonjena i odložena u namjensko skladište gdje su ostala do uništenja.

Nakon izvršenih logističkih i operativnih priprema za uništenje pronađena eksplozivna sredstva su iz magacina za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava transportovana na poligon za uništavanje NUS-a u Bosansko-podrinskom kantonu, gdje su, po izuzetno lošim vremenskim uslovima, uspješno uništena.

Ukupna masa uništenih sredstava iznosila je 108 kg, dok je količina neto eksploziva koju su sadržavala iznosila 21 kg heksotola.

{loadposition 11092015-2}