Tim FUCZ učestvovao na međunarodnoj vježbi zaštite od prirodnih nesreća koja je održana u Istanbulu

Tim FUCZ učestvovao na međunarodnoj vježbi zaštite od prirodnih nesreća koja je održana u Istanbulu

Od 09. do 13.05.2016. godine tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) učestvovao je na međunarodnoj vježbi zaštite od prirodnih nesreća “Instarag Earthquake Simulation Exercise Istanbul 2016‟ koja je održana u Istanbulu. Vježba je održana pod pokroviteljstvom UN-OCHA, Ureda za koordinaciju humaniratnih poslova Ujedinjenih nacija, domaćin je bio AFAD-Ministarstvo za katastrofe i hitne situacije Republike Turske, a provedena je po metodologiji INSARAG-a, međunarodne savjetodavne grupe u potrazi i spašavanju. U vježbi su sudjelovale zemlje Azije, Evrope i Bliskog istoka.

Cilj vježbe je bio da se na taktičnom i strateškom nivou provjere i uvježbaju procedure, protokoli i primjena alata u situaciji pružanja i prijema međunarodne pomoći – timova za potragu i spašavanje nestalih iz ruševina nakon zemljotresa. Tim FUCZ, jedini učesnik iz regiona zapadnog Balkana, vodio je potragu i spašavanje u zadatoj zoni prema scenariju vježbe pri čemu su njegovi pripadnici sticali znanja i savladavali primjenu procedura i upotrebu alata nužnih za sudjelovanje u misijama pružanja ili primanja međunardne pomoći u situacijama prirodnih nesreća.

Prema mišljenju organizatora i učesnika vježba je potpuno ispunila očekivanja, a pripadnici FUCZ su se vratili kući sa novim znanjima za uspješno provođenje mjera zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća.

{loadposition 2016-05-17}