Stručnjaci za UES FUCZ bezbjedno izmjestili i uništili tromblonske mine koje su pronađene u sarajevskom naselju Dolac Malta

Stručnjaci za UES FUCZ bezbjedno izmjestili i uništili tromblonske mine koje su pronađene u sarajevskom naselju Dolac Malta

Nakon što je u kasnim popodnevnim satima, 17.05.2016. godine, timu za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Sarajevo ‘A’ prijavljen pronalazak neeksplodiranog ubojnog sredstva u sarajevskom naselju Dolac Malta, izlaskom na teren je konstatovano da se radi o veoma nestabilnim sredstvima, tromblonskim minama iz kojih su izvađeni osigurači i čije uklanjanje zahtijeva primjenu posebnih procedura i mjera osiguranja.

Kako su se pronađena neeksplodirana ubojna sredstva nalazila u gusto naseljenom dijelu grada, nepunih 50 metara od dječijeg vrtića, akcija njihovog izmještanja i uništenja je planirana tako da bude izvršena u periodu kasnih noćih i ranih jutarnjih sati kada na gradskim saobraćajnicama nema vozila ili pješaka. Koristeći specijalnu blindiranu prikolicu za transport osjetljivih eksplozivnih sredstava stručnjaci za uništavanje eksplozivnih sredstava (UES) FUCZ su u 04.00 sata ujutru, 18.05.2016. godine, započeli izvršenje zadatka izmještanja i transport ovih eksplozivnih sredstava na lokaciju pogodnu za uništavanje na brdu Žuč, gdje su uništena u 06.00 sati.

Podršku realizaciji zadatka dale su i nadležne policijske stanice Novo Sarajevo i Novi Grad Sarajevo čiji su pripadnici osigurali lokaciju pronalaska sredstava do početka realizacije zadatka, te obezbijedili policijsku pratnju tokom transporta i uništenja.

{loadposition 2016-05-18}