Specijalisti za UES FUCZ helikopterom EUFOR-a transportovani na Treskavicu gdje su uništili pronađena eksplozivna sredstva

Zbog složenosti zadatka tim su sačinjavali specijalisti za uklanjanje eksplozivnih sredstava i gorsko spašavanje a u svojstvu posmatrača pridružio im se i pukovnik Helmut Fiedler, šef Zajedničkih vojnih poslova u Glavnom štabu EUFOR-a, koji je pohvalio profesionalnost tima i način na koji je na terenu pristupljeno izvršenju ovog veoma složenog i opasnog zadatka. Transport tima na i sa lokacije zadatka izvršen je helikopterom Austrijskih oružanih snaga iz sastava EUFOR-a. Slijetanja su izvršena na pogodnoj zaravni oko 100 metara jugoistočno od vrha Mala Ćaba, a eksplozivna sredstva su pronađena uz samu markiranu planinarsku stazu na dionici Mala ćaba-Bijela voda. Tokom izvršenja zadatka pronađena su četiri eksplozivna ostatka koja su uništena u dvije odvojene detonacije.

Iako su eksplozivna sredstva pronađena na nenaseljenom terenu, zbog činjenice da su se nalazila neposredno uz markiranu planinarsku stazu koja je izuzetno teška i strma, a veoma popularna i posjećena, morala su biti uklonjena.

Tim iz sastava Federalne specijalizirane jedinice za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES-EOD tim), koju čine pripadnici timova za UES FUCZ (uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite),  izvršio je uništavanje eksplozivnih sredstava koja su pored markirane planinarske staze na planini Treskavici pronašli i prijavili planinari. Zbog složenosti zadatka tim su sačinjavali specijalisti za uklanjanje eksplozivnih sredstava i gorsko spašavanje a u svojstvu posmatrača pridružio im se i pukovnik Helmut Fiedler šef Zajedničkih vojnih poslova u Glavnom štabu EUFOR-a.

Transport tima na i sa lokacije zadatka izvršen je helikopterom Agusta Bell 212 Austrijskih oružanih snaga iz sastava EUFOR-a iz baze EUFOR-a u Butmiru. Za vrijeme izvršenja zadatka u pripravnosti je bio helikopter za medicinsku evakuaciju u slučaju potrebe. Slijetanja su izvršena na pogodnoj zaravni oko 100 metara jugoistočno od vrha Mala ćaba, a eksplozivna sredstva su pronađena uz samu markiranu planinarsku stazu na dionici Mala ćaba-Bijela voda. Tokom izvršenja zadatka pronađena su četiri eksplozivna ostatka koja su uništena u dvije odvojene detonacije.

Iako su eksplozivna sredstva pronađena na nenaseljenom terenu, zbog činjenice da su se nalazila neposredno uz markiranu planinarsku stazu koja je izuzetno teška i strma, a veoma je popularna i posjećena morala su biti uklonjena. Kako bi evakuacija u slučaju nesreće izazvane ovim eksplozivnim sredstvima na tom terenu bila izuzetno složena i zahtjevna, posebno u slučaju lošeg vremena, bilo je potrebno preventivno djelovati i ukloniti sredstva koja su ugrožavala planinare.

Pukovnik Fiedler iz Glavnog štaba EUFOR-a koji je u svojstvu posmatrača pratio tim Federalne specijalizirane jedinice pohvalio je profesionalnost tima i način na koji je na terenu pristupljeno izvršenju ovog veoma složenog i opasnog zadatka.

Federalna uprava civilne zaštite se i ovim putem zahvaljuje EUFOR-u jer je osiguranjem helikopterskog transporta na planinu Treskavicu umnogome olakšao realizaciju ovog zadatka.