Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 07./08.07.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 07.07.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.186 uzoraka, od kojih je 19 pozitivno na COVID-19.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona na COVID-19 testirane su 5.602 osobe, od kojih je 1.791 pozitivna  (1.686 osoba je izliječeno, dok je 105 osoba umrlo), dok trenutno aktivnih nema.

 

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirane su 44 osobe. Prema rezultatima testiranja nema registrovanih novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19. Pozitivne su 4 osobe, dok se u samoizolaciji nalazi 4 osobe.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 07.07.2021. godine,  uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 13 osoba. Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni. Zaključno sa 07.07.2021.godine, na području BPK-a 1 osoba je aktivno zaražena sa COVID-19, oporavljeno je ukupno 2.029 osoba, a 82 osobe su preminule.

 

Kanton 10

Dana, 07.07.2021. godine, testirano je 18 osoba, nema pozitivnih na COVID-19.

 

POŽARI 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je pet intervencija na gašenju požara, i to:

– od 08:40 do 10:15 sati, na Gorancima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 23:35 do 00:25 sati, u Raštanima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 23:40 do 00:25 sati, u Raštanima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje,

– od 01:56 do 02:55 sati, u Raštanima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– od 02:20 do 02:45 sati, u Vrapčićima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 15:20 do 17:30 sati, u Blizancima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje, te

– od 18:30 do 20:00 sati, u Čerinu, gdje su gorjeli smreka, trava i nisko rastinje.   

                                                                                                                                       

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jednica grada Tuzle, imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Vukovarska, gdje je gorio automobil.

Općina Čelić. DVD-e Čelić imala je intervenciju na gašenju požara na starom objektu u naselju Mahale.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihac. Vatrogasna jedinica grada Bihaća, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u naselju Muhina Vrba, gdje je gorjelo šiblje. Požar je ugašen, te

– između naselja Zavalje i Vučjak, gdje su gorjeli je trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Grad Cazin. Vatrogasna jednica grada Cazina, imala je intervenciju na gašenju požara od 03:33 do 05:00 sati, u mjestu Begove Kafane, gdje je izbio požar u industrijskoj zoni Ratkovac, gdje je gorio otpadni materijal, u kamionskom kontejneru.

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bos. Krupa, imala je dvije intervencije, i to:

– od 14:55 do 17:20 sati, u mjestu Mahmić Selo, gdje su gorjeli je slama i trava, te

– od 17:22 do 18:10 sati, u mjestu Gornja Krčana, gdje je gorjelo je nisko rastinje.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj, imala je intervenciju na gašenju požara u kojem su gorjeli trava i nisko rastinje, u naselju Modrinje. Požar je ugašen.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Travnik, imali su intervenciju na gašenju požara, u mjestu Bilići, gdje je gorjela trava. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jednica grada Široki Brijeg, imala je intervenciju na gašenju požara od 18:20 do 19:40 sati, u mjestu Mokro. Gorjela je šuma, trava i nisko rastinje. Opožareno je oko 4.000 m² površine. Požar su pogasila 2 vatrogasca s 1 vozilom.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je dvije intervencije na gašenju požara i to:

– od 14:50 do 16:00 sati, u mjestu Zagorje, na lokalitetu Livakovice. Gori hrastova šuma i nisko rastinje. Spriječeno je širenje požara prema vikendicama. Zbog nepristupačnog terena požar je još uvijek aktivan. Požar su gasila 2 vatrogasca s 1 vozilom, te

– od 19:10 do 19:40 sati, na lokalitetu Kljenak, gdje je gorjela trava. Opožareno je oko 400 m² površine. Požar su pogasila 2 vatrogasca s 1 vozilom.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:30 do 22:50 sati, u mjestu Drinovci, na lokalitetu Metiljevac,  gdje je gorjela divlja deponija otpada. Opožarena je manja površina. Požar su pogasila 3 vatrogasca s 1 vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju požara gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 07.07.2021. godine, nije se mogao ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići, dok je na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje, Lukavac i Živinice, odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Zbog aktiviranja klizišta, kod Vatrogasnog doma došlo je do kvara na cjevovodu, zbog čega je obustavljena isporuka vode za uže gradsko područje. Ekipa za sanaciju kvara je na terenu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA (UES)

Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata, timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES), uklonili su 10 eksplozivnih sredstava i detonatora 2 komada.

 

O S T A L O

 

FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Timovi FUCZ sa ljudstvom, terenskim vozilima i cisternama za pitku vodu i ove godine će biti podrška učesnicima trodnevnog “Marša mira Nezuk-Potočari 2021”.

Federalna uprava civilne zaštite je u saradnji sa Organizacionim odborom i Pododborom za organizaciju “Marša mira” učestvovala u pripremama ovog događaja i stavila na raspolaganje potrebno ljudstvo, opremu i vozila koji će i ove godine biti podrška učesnicima trodnevnog “Marša mira Nezuk-Potočari 2021.”koji će od ranih jutarnjih sati 8. jula do poslijednevnih sati 10. jula 2021. godine prepješačiti trasu dugu 100 kilometara kojom su u ljeto 1995. godine prošli Srebreničani tražeći spas na slobodnoj teritoriji na području Tuzle.
Pripadnici FUCZ uspostavit će šatorske kampove na lokacijama sela Liplje u općini Zvornik gdje će se završiti prvi dan pješačkog pohoda, Lipljen Do i Ilidža Stari bazeni u Srebrenici, Mravinci-Konjević Polje i Potočari-Srebrenica.

Cisterne s vodom biće postavljene na punktovima duž cijele trase, a mobilni timov FUCZ će na nekoliko lokacija pa tako 09. jula i na lokaciji Udrč, inače najtežoj završnoj dionici Marša, pružiti dodatnu logističku podršku sa flaširanom vodom i voćem što će uveliko pomoći učesnicima, kojih je ove godine preko 3.000 i čije će kretanje otežavati izuzetno visoke temperature.
Marš mira ove godine organizuje se 17. put u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica kako bi se odala počast bošnjačkim žrtvama genocida iz Srebrenice koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteolarm za cijelo područje BiH zbog očekivanih ekstremno visokih tempratura zraka koje će iznositi do 35°C do 40 °C.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR