Sažetak vanrednog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dan 10.06.2022.godine, do 22:30 sati

POPLAVE 

 

Tuzlanski kanton

Općina Banovići. Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je zaprimila više poziva za crpljenje vode iz objekata u naseljima Jezero i Ekonomija. U toku sutrašnjeg dana biće održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite.

Općina Čelić. Na području općine Čelić rijeke su se povukle u svoja korita iako je situacija i dalje teška. Kiša još uvijek pada. Na prijedlog Općinskog štaba CZ Čelić Općinski načelnik općine Čelić donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Čelić.

Grad Tuzla. Na terenu su službenici CZ Tuzla. U naselju Avdibašići jedna porodica je evakuisana, a poplavljeno je 6 kuća, okolna dvorišta i pomoćna zgrada. U naselju Donja Obodnica poplavljena su 4 dvorišta a voda je odnijela i bankinu. U naselju Donja Dragunja odsječeno je 6 kuća od ostatka naselja zbog vode.

Grad Lukavac. Podvožnjaci kod magistralnog puta M-4 i u Milerovoj ulici su pod vodom. Profesionalna vatrogasna jedinica je intervenisala na crpljenju vode iz 3 stambena objekta u naseljima Duboštica, Tehnika i u Lukavcu u gradu. Službenici CZ su na terenu.

Grad Srebrenik. Profesionalna vatrogasna jedinica Srebrenik je imala intervencije na crpljenju vode iz naselja Bjelave i Potpeć.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Danas u popodnevnim satima u Tešnju je u kratkom periodu pala velika količina kiše-prolom oblaka. Došlo je do začepljenja slivnika, šahtova, odvodnih kanala i kanalizacije. Bujične vode poplavile neke ulice, nosile automobile i ušle u nekoliko objekata. Na terenu su Služba CZ, policija i vatrogasci koji rade na ublažavanju posljedica i sagledavanju stanja. Padavine su prestale oko 19:00 sati.

 

Unsko-sanski kanton

Na području Unsko-sanskog kantona sve rjeke i rječice su u svojim koritima.

Vodostaj rijeke Une na mjernom mjestu u gradu Bihaću je 40 cm ( prva kritična tačka je 100 cm).

Vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu u općini Sanski Most je 129 cm (kritična tačka je 380 cm).

Vodostaj rijeke Sane na mjernom mjestu u općini Ključ je 97 cm ( prva kritična tačka je 280 cm).

Takođe i ostali vodostaji su niski u odnosu na prve kritične tačke, a samim tim za sada nema opasnosti od izlijevanja i plavljenja rijeka i rječica.

Mjerenja su vršena u 20:00 sati.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj. Reaktiviranje starog klizišta u naselju Stupari centar (Dubrava) ugrožava dva stambena objekta. Službenici CZ su izašli na teren radi intervencije na klizištu.

Općina Banovići. Prijavljeno je aktiviranje klizišta na lokalitetu Cerina Ravan.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR