Sažetak redovnog izvještajao stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 12./13.01.2023. godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Nemamo informacije Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 12.01.2023. godine.

 

Bosansko-podrinjski kanton

Dana 12.01.2023. godine, uzorkovan je materijal na COVID-19 kod dvije osobe. Prema rezultatima testiranja nije bilo pozitivnih na COVID -19. Na području BPK Goražde zaključno sa 12.01.2023. godine, nema aktivno zaraženih osoba na Covid-19, oporavljeno je 4343 osoba, 128 je preminulo.

 

Posavski kanton

Do sada na prostoru Posavskog Kantona testirano je 11005 osoba na COVID-19 od kojih je 5765 osoba pozitivno ( 5600 osoba je izliječena, 163 osobe umrle),  trenutno su dvije osobe zaražene na COVID-19.

 

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara

od 15:56 do 16:07 sati, u Centru III, gdje je gorjela plinska boca.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 12:20 do 12:50 sati u naselju Glavičine, gdje je gorio dimnjak na privatnoj kući.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 17:04 do 17:45 sati u naselju Bukov Pod, gdje je gorio otpad.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara od 09:40 sati u poslovnoj zoni Ekonomija u Jelahu, gdje je gorio dimnjak na poslovnom objektu.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su pet manjih intervencija i to: dvije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jednu na gašenju elektro-instalacija i jednu na gašenju električnog uređaja u restoranu.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na području općine Velika Kladuša timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 1 eksplozivno sredstvo.

 

OSTALO

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Posavski kanton

I dalje se nastavlja potraga za pet turskih državljana na rijeci Savi, općina Odžak, Posavski kanton. U potrazi pored Federalne specijalizirane jedinice civlne zaštite za spašavanje na vodi i pod vodom, spasilačkog tima AFAD-a iz Republike Turske, učestvuju i predstavnici Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. Potragu otežava velika količina blata i mulja uz obalu rijeke Save.

Sve aktivnosti na terenu provode su u koordinaciji sa uposlenicima Ministarstva sigurnosti BiH, AFAD-a, Granične policije BiH, Općinske službe CZ Odžak, PU Odžak, Crvenog krsta/križa Posavskog kantona i FUCZ.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Temperature zraka izmjerene u 07:00 sati (°C): Bjelašnica -5; Drvar i Ivan Sedlo -4; Livno i Sanski Most -3; Banja Luka, Bihać, Bugojno, Široki Brijeg i Tuzla -2; Doboj i Stolac -1; Bijeljina 0; Sarajevo 1; Gradačac 2; Trebinje i Zenica 3; Mostar 5; Neum 7°C.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR