Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.12.2018./01.01.2019.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara u Raštanima, gdje su gorjeli trava i nisko rastinje.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je tri intervencije na gašenju požara, i to:

  • od 14:20 do 15:00 sati, na Japlanici, gdje je gorjelo nisko rastinje i otpad, na površini cca 1.000 m². Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom,
  • od 17:00 do 19:30 sati, u Mokrom, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje na površini cca 10.000 m². Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, te
  • na Vracama, gdje je gorjela trava, na površini cca 100 m². U gašenju požara sudjelovala su dva vatrogasca s jednim vozilom.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla, imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– gorio podrum u stambenom objektu, u ul. Srebrenička br. 14,

– gorio stambeni objekat-kuća, na Drežniku.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice grada Zenice, imali su jutros  od 07:40 sati, veću intervenciju na gašenju požara u kojem je gorjela kuća u Begovom Hanu, na granici općina Zenica i Žepča, gdje je gušenjem od dima jedna starija osoba smrtno stradala. Uzrok požara je nepoznat. Uviđaj od strane MUP-a ZDK-a je u toku. Požar je ugašen. U intervenciji gašenja učestvovale su ekipe PVJ-a Žepče i PVJ-a Zenica.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 14 manjih intervencija, od čega: dvije intervencije na gašenju zapaljenih dimnjaka, jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila, dvije intervencije na gašenju zapaljenog otpada, jednu intervenciju na gašenju požara u kući, jednu intervenciju na gašenju zapaljene izolacije na kući, jednu intervenciju na gašenju zapaljenih stvari u zajedničkim prostorijama zgrade, jedna intervencija po dojavi zbog pojave dima u stanu, jednu intervenciju na gašenju niskog rastinja, dvije tehničke intervencije (asistencija nakon saobraćajnog udesa, i vršili su izvlačenje lica iz zaglavljenog lifta), te dva obezbjeđenja (javni skup i vatromet).

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Sanski Most, imali su noćas intervenciju od 03:09 do 04:12 sati, u mjestu Naprilje, gdje su gasili požar u kojem su gorjela dva kamiona firme d.o.o. „Tatarević“. U požaru je pričinjena veća materijalna šteta. Požar su gasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

 

Kanton Sarajevo

JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo: U periodu od 17.12. do 23.12.2018. godine, ukupno je na području Kantona Sarajevo prijavljeno 56 slučajeva zaraznih bolesti obaveznih prijavi od toga: 14 angina streptoc. (streptokokna angina), 12 enterocolitis ac. (enterokolitis), 13 herpes zoster (šindre), dva mononucleosis (mononucleoza), osam nosocomial infections (bolničke infekcije), jedan salmonellosis (salmonela), dva scabies (svrab, šuga), dva scarlatina (šarlah) i dva toxiinfectio al. (trovanje hranom).

 

O S T A L O

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Jučer je palioc mina povrijeđen u jami „Mramor“, rudnika Kreka. Nakon povrede osoba je prevezena na UKC Tuzla.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE