Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 31.07/01.08.2021.godine, do 10:00 sati.-

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 31.07.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.352 uzoraka, od kojih su 55 pozitivna na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 24 osobe. Prema rezultatima testiranja registrovano je 7 novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19. Trenutno se u samoizolaciji nalazi 23 osobe, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je 17 osoba.

Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirane su 5.660 osoba, od kojih je 1.796 pozitivno (1.690 osoba je izliječeno, 105 osoba umrlo), dok je aktivna jedna osoba.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju na gašenju požara od 12:50 do 14:30 sati, u mjestu Stari majdan, gdje je gorjelo  nisko rastinje.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

 Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Bačevići, Raškoj Gori, Radoču i naselju Bafo, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Gabela polje, Trasovačkoj Adi, Tasovčićima, Nerezima, Dračevu gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te mjestu Zvirovići gdje je gorjela šuma.

Općina Prozor – Rama. Vatrogasna jedinica općine Prozor- Rama imala je intervenciju na gašenju požara u Poniru gdje je gorjelo odlagalište otpada i šuma.

 Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je tri intervencije na gašenju požara u mjestu Trnovac, gdje je gorjelo nisko rastinje, te jednu intervenciju na gašenju zapaljenog automobila u naselju Slavnovići.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Abdulah-paše Defterdarije, gdje je gorjela privatna kuća. Povrijeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta. Požar je ugašen.

 Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg, imala je intervencije na gašenju požara na Brigu i Podvraniću, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma, te jednu intervenciju u mjestu Knešpolje, gdje je gorjelo nisko rastinje i divlje odlagalište otpada.

 Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje, imala je intervenciju uTomilju, gdje je požar još aktivan od 28.07. (zbog nepristupačnog terena nije u mogućnosti gašenje). Uvidjeli su da se vatra približava kućama i pomoću naprtnjača su  pogasili onaj dio koji je prijetio kućama.Požar je još aktivan.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude, imala je intervencije na gašenju požara

od 10:00 do 19:30 sati, na lokaciji Raško polje (Tomilja), gdje gori nisko rastinje i šuma.Požar ne prijeti objektima, te dvije intervencije na gašenju požara u mjestima Prispi i Drinovcima – Kamenice, gdje gori nisko rastinje i šuma.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, imala je 12 intervencija, od čega jednu veću i jedanaest manjih intervencija.Veća intrvencija bila je prethodne noći u 03:35 sati, na gašenju barake i otpada na otvorenom u ulici Mehe Žige br. 67 (Općina Novi Grad). U gašenju je učestvovalo 11 vatrogasaca sa 4 vatrogasna vozila. Požar je likvidiran u 06:30 sati. Povrijeđenih lica nije bilo.Manje intervencije: gašenje otpada u kontejnerima (3), gašenje niskog rastinja i trave (2), gašenje objekta portirnice u napuštenoj kasarni (1), gašenje automobila (1), gašenje otpada u pilani (1), tehnička intervencija evakuacije lica iz zaglavljenog lifta (1) i obezbjeđenje nogometne utakmice (2).

 Kanton 10

 Općina Glamoč. Vatrogasna jedinica općine Glamoć imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Rudići – Halapići, gdje je gorjela suha trava.

Općine Bosansko Grahovo. Vatrogasna jedinica općine Bosansko Grahovo imnala je intervenciju na gašenju požara na lokalitetu Marinkovečka brda, gdje je na većoj površini gorjela suha trava.

 O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je  Crveni meteoalarm za veći dio  Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje mogu iznositi od 36 do 40°C, te Naranđasti meteoalarm zbog jakog udara vjetra južnog smjera koji će se kretati od 40 do 55 km/h.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR