Demineri FUCZ iz minskog polja izvukli tijela dva lovca koji su rano jutros nastradali na lokaciji Lukići kod Zavidovića

Lovci su smrtno stradali nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali minu PROM-1P (potivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina), inače najopasniju protivpješadijsku minu. Odmah po saznanju o ovoj minskoj nesreći na teren su upućeni demineri FUCZ iz Žepča i Tuzle. Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom  operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja – “Brzi odgovor” trajala je gotovo dva sata. Po instrukciji dežurnog tužioca tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem. 

Na lokalitetu Lukići kod Zavidovića jutros su smrtno stradala dva lovca nakon što su u minski obilježenoj površini aktivirali minu PROM-1P (protivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina).

U  6,40 sati na lokalitetu kota 551 u Lukićima (širi rejon Svinjašnice) na području općine  Zavidovići lovac je aktivirao minu PROM-1P. Deset minuta kasnije dežurni u Operativnom centru FUCZ zaprimio je prijavu nesreće od PU Zavidovići.

Odmah je pokrenuta operacija spašavanja unesrećenih u koju su upućeni demineri FUCZ (Federalne uprave civilne zaštite) iz Žepča i Tuzle. Unesrećeni je lociran oko 70 metara u dubini minski rizične površine,  a, kako su postojale indicije da je još jedan lovac ušao u minsko polje, pretragom terena, na 30 metara od mjesta eksplozije na kome je nađeno prvo tijelo, uočena je i druga žrtva iste mine, također lovac.

Po instrukciji dežurnog tužioca tijela su, u prisustvu pripadnika PU Zavidovići, izvučena na sigurno, nakon čega su na lice mjesta izašli patolog i tužilac koji rukovodi uviđajem.

Na izrazito zahtjevnom strmom terenu obraslom gustom vegetacijom   operacija izvlačenja tijela nastradalih lovaca iz minskog polja – “Brzi odgovor” trajala je gotovo dva sata.

U izvlačenju unesrećenih su, pored deminera FUCZ, sudjelovali policajci PU Zavidovići i osoblje Doma zdravlja Zavidovići.

Lovci su nastradali od mine PROM 1P (protivpješadijska rasprskavajuća odskočna mina) koja je inače najopasnija protivpješadijska mina koja ubija gelerima i snagom ekspolozije u krugu do 30 metara, a nerijetko i na većoj udaljenosti.