Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.08.2018.godine, do 10:00 sati

POŽARI        

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je dvije manje intervencije na gašenju zapaljenih automobila.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Ljubuški. Vatrogasna jedinica općine Ljubuški, imala je intervenciju na gašenju požara od 19:02 do 19:20 sati, u krugu duhanske stanice, gdje je gorjela trava.

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 19:00 do 20:30 sati, u Zorćevini, gdje je gorjela trava, nisko rastinje i otpad.  

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:00 do 08:50 sati, u Zaliku, gdje je gorjelo sitno rastinje,

– od 08:24 do 09:10 sati, na Bišću polju, gdje je gorjela trava i sitno rastinje,

– od 12:30 do 12:50 sati, u Sutini, gdje je gorjela trava,

– od 14:45 do 15:40 sati, na lokalitetu Semetovca, gdje je gorjela šuma,

– od 17:20 do 17:45 sati, u Splitskoj ulici, gdje je gorjeo stan.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervenciju na gašenju požara od 21:15 do 22.30 sati, u Međugorju- Kovačica, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinca općine Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 08:45 do 09:05 sati, u Gnjilištu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje,
  • od 09:50 do 10:20 sati, u Gabela Polju, gdje je gorjeo biljni otpad,
  • od 11:25 do 11:45 sati, u Strugama, gdje je gorjelo nisko rastinje.

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Zeničko-Dobojski kanton

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju u 22:38 sati, u mjestu Rosulje, gdje je bio poplavljen jedan pomoćni objekat, usljed velikog pljuska.

 

ZAGAĐENJE OKOLIŠA – ZRAKA 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, kvalitet zraka za dan 30.08.2018.godine, ne može se ocijeniti na lokalitetima Živinice, mobilna: Kalesija, dok je na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Lukavac, odgovarao  kvalitetu čistog zraka.          

  

 

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

 

Srednjobosanski kanton                                                                      

Općina Vitez. DVD-e  Stari Vitez i dalje dostavlja pitku vodu jednom tjedno u neselje Ahmići, a DVD-e Vitez dva puta tjedno u Putkoviće.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije  o pronalasku eksplozivnog sredstva:

  • od strane građanina, na lokalitetu Vojno-selo Bučići,
  • od Policijske stanice Jug, u mjestu Kočine, minobacačka granata 120mm—1 komad.

O primljenim informacijama obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Općina Konjic. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Konjic, da su u mjestu Jažeprasina, pronađene ručne bombe—4 komada. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Srednjobosanski kanton    

Općina Busovača. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je prijavu da je u općini Busovača, na lokalitetu Kovačevac, pronađeno eksplozivno sredstvo. O prijavi su obaviješteni uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sansi Most. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od Policijske stanice Sanski Most, da je prilikom izvođenja građevinskih radova, u dvorištu kuće u Željezničkoj ulici, pronađena ručna bomba. Patrola policije obilježila je mjesto pronalaska. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

 

Tuzlanski kanton

Općina Teočak. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku eksplozivnog sredstva od Općinske službe civilne zaštite Teočak. O primljenoj informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES.

Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES i dalje su angažovani u operaciji na vađenju neeksplodiranih ubojnih  sredstava na jezeru Šićki Brod.

Općina Banovići. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES nastavili su  aktivnosti na deminiranju terena na zadatku „Pribitkovići“ III, na području općine Banovići.

Općina Kladanj. Nastavljen je proces deminiranja na zadatku „Njivice-Stupari“ na području općine Kladanj. Rizična površina predviđena za deminiranje iznosi 1.949,00m2  Radove izvode uposlenici Federalne uprave civilne zaštite za UES.

 

 

O S T A L O 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm  za  područje Kantona  Sarajevo i Tuzlanskog kantona zbog mogućih pljuskova sa grmljavinama.

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE