Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30./31.03.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

 

Zbog smanjenja nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac, Glavni rukovodilac odbrane od poplava za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH je donio Rješenje o proglašenju prestanka vanredne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina. Mjere redovne odbrane od poplava na poplavnom području Odžačka Posavina i Srednja Posavina su na snazi.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     797 cm (redovne mjere), jučer 803 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     653 cm (pripremne mjere), jučer 661 cm,

–   Orašje ————————————-    902 cm (redovne mjere), jučer 909 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Dana 30.03.2018 godine, gradonačelnik grada Bihaća donio je odluku o prestanku stanja prirodne i druge nesreće-poplave, a koja je donešena kao rezultat velikih kišnih padavina koje su zahvatile područje grada.

 

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati, iznosi  75 cm, a jučer je iznosio 69 cm (kritična tačka je 100 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07:00 sati bio je 199,12 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 5 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 37 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona, vodostaji su stabilni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 242 cm, dok je jučer iznosio 256 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:15 sati 95 cm 160 cm
Mostar 06:30 sati 455 cm 850 cm
Čapljina 06:30 sati 30 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:45 sati  242 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:30 sati 209 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati 100 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 169 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati 130 cm 130 cm

 

POŽARI

 

Posavski kanton

Općina Orašje. Dobrovoljno vatrogasno društvo D. Mahala imala je intervenciju na gašenju požara vikendice u D. Mahali, u ul. Kraljice Katarine. Na vikendici je izgorjelo cijelo krovište.

 

Tuzlanski kanton 

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica općine Gradačac imala je dvije intervencije na gašenju požara i to požar koji je zahvatio krov kuće u naselju Kamberi i požar niskog rastinja u naselju Bukva. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara na komunalnom vozilu za odvoz otpada. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara: požare trave i niskog rastinja na Crkvičkom brdu, te požar niskog rastinja u naselju Podbrežje.

Općina Kakanj.  Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja u ul. Nove bare.

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je intervenciju na gašenju požara trave i niskog rastinja na izletištu Ravne.

Općina Žepče. Vatrogasna jedinica općine Žepče imala je intervenciju na gašenju požara  niskog rastinja u naselju Želeča.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od  22:00 do 22:20 u Sjevernom logoru, gdje je gorjeo napušteni objekat.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

  • od 22:00 do 22:45 sati, na gašenju starih guma, između Višića i Dračeva,
  • od 01:15 do 04:40 sati, gdje je gorjela porodična kuća na Počitelj Brdu, sa većom materijalnom štetom i lakše ozlijeđenom osobom.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Vatrogasna jedinica općine Sanski Most imala je intervenciju u vremenu od 15:47 do 16:33 sati, u mjestu Čaplje, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili dva vatrogasca s vozilom.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazin imala je intervenciju u vremenu od 22:00 do 22:30 sati, u mjestu Urga, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar su gasili tri vatrogasca s vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je jednu veću i dvije manje intervencije na gašenju požara. Veću intervenciju su imali dana, 30.03.2018. godine u 13:44 sati, u ul. Kurdundžiluk bb, Općina Stari Grad, gdje je došlo do požara na dijelu krova na restoranu. Požar je lokalizovan u 13:50 sati, a ugašen u 14:20 sata. U gašenju požara učestvovalo je 11 vatrogasaca s tri vatrogasna vozila. Manje intervencije su bile slijedeće: jedna intervencija na gašenju niskog rastinja i jedna intervencija na gašenju otpada u kontejneru.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Čelići. Zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se i dalje odvija jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Kantonalni operativni centar zaprimio je obavijest od strane Civilne zaštite grada Cazin o pronalasku ručne bombe u mjestu Pećigrad-Donja Lučka. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti meteoalarm  za područje cijele BiH, gdje se očekuju olujni udari juga  brzine 60 do 80 km/h.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE