Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.03.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je:

–   Bosanski Brod ———– ————–     803 cm (redovne mjere), jučer 819 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–     661 cm (pripremne mjere), jučer 669 cm,

–   Orašje ————————————-    909 cm (redovne mjere), jučer 919 cm.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07:00 sati, iznosi  69 cm, a jučer je iznosio 68 cm (kritična tačka je 100 cm).

Općina Sanski Most. Vodostaj rijeke Sane u 07:00 sati, iznosi 192 cm, jučer je znosio 178 cm (kritična tačka je 380 cm).

 

Tuzlanski kanton 

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati bio je 199,07 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je viši za 16 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,20 m3/s.

 

Zeničko-dobojski kanton

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Kantona je normalan.

 

Srednjobosanski kanton

Na području Kantona vodostaji su stabilni.

 

Zapadnohercegovački kanton

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 256 cm, dok je jučer iznosio 247 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Vodostaji rijeka:

VODOTOK HIDROLOŠKA POSTAJA VRIJEME VODOSTAJ REDOVNA OBRANA OD POPLAVA
 

Neretva

 

Glavatičevo 07:15 sati 89 cm 160 cm
Mostar 06:30 sati 479 cm 850 cm
Čapljina 06:30 sati -15 cm 200 cm
Trebižat Humac 06:45 sati  256 cm 280 cm
Krupa Dračevo 06:30 sati 215 cm 300 cm
Bregava Stolac 06:00 sati 101 cm 110 cm
Buna Buna 06:00 sati 172 cm 265 cm
Jasenica Jasenica 06:00 sati 93 cm 130 cm

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton 

Općina Gradačac. Vatrogasna jedinica Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u kotlovnici zanatske radionice.

Općina Srebrenik. Vatrogasna jedinica općine Srebrenik ugasila je požar na stambenom objektu u naselju Tutnjevac.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je dvije intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima Čajdraš i Puhovac.

Općina Kakanj.  Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u stanu u ulici A. Izetbegovića. Pričinjena je manja materijalna šteta. Povrijeđenih nije bilo. Uzrok požara će se naknadno utvrditi.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 23:50 do 00:30 sati u Klepcima, gdje je gorjelo smeće uz put M-17.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara  od 21:20 do 22:00 sati u ul. Gornja Kolonija, gdje je gorio dimnjak na stambenoj zgradi.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je dvije intervencije  na gašenju požara i to:  jednu na zapaljenom dimnjaku i jednu na zapaljenoj piljevini.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju dimnjaka u mjestu Krnjića Potok. Požar je ugašen.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik  imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Donje Putićevo, gdje je gorjela deponija kartona i papira. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet  manjih intervencija na gašenju požara i to: tri na gašenju niskog rastinja, jedna na gašenju dijela krova kuće i jedna na gašenju manjeg požara u stanu.

 

KLIZANJE TLA

 

Tuzlanski kanton

Općina Čelići. Zbog klizišta u rejonu Čelića, saobraćaj se i dalje odvija jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog povećanja mutnoće vode na izvorištima i dalje je na snazi preporuka potrošačima za prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

 

ZAGADJENJE OKOLIŠA

 

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK kvalitet zraka za dan 29.03.2018 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Mobilna: Čelić, dok se na lokalitetu Živinice ne može ocijeniti.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je u Turčinovićima pronađena ručna granata.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Fojnica.  Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju da je u mjestu Šćitovo pronađeno nepoznato eksplozivno sredstvo.

O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za uklanjanje eksplozivnih sredstava.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti meteoalarm za područje Federacije BiH, gdje se očekuju jaki udari vjetra južnog smjera brzine 40 do 60 km/h.

                                                                                                                                                    

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE