Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.11/01.12.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Vatrigasna jedinica općine Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 14:12 do 16:30 sati, gdje je  gorjela porodična kuća u Višićima. Pričinjena je veća materijalna šteta. Zbog požara u tom dijelu naselja bila je obustava električne energije.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. U mjestu Poriječani, Vatrogasna jedinica općine Visoko imala je tehničku intervenciju u kotlovnici, gdje je došlo do pucanja instalacija. Povrijđenih lica nije bilo. Na instalacijama je pričinjena znatna materijalna šteta.

U mjestu Gornja Zimča, vatrogasna jedinica imala je intervenciju i na gašenju požara na stambenom objektu (kuća). Požar ugašen. Povrijeđenih lica nije bilo. Na objektu je pričinjena materijalna šteta.

KLIZIŠTE

Tuzlanski kanton

Općina Srebrenik. Dana 30.11.2016.godine, na osnovu informacije  Općinske službe civilne zaštite općine Srebrenik, prijavljeno je klizište kod II Osnovne škole u Srebreniku, koje ugrožava školu i školsku salu.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Dana 30.11.2016.godine,  u 13:05 sati, prijavljen pronalazak NUS-a u blizini Pijace u Vrapčićima.

Prijava proslijeđena vođi tima Mostar „A“ i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Od policijske stanice Bihać primljena je službena zabilješka o pronalasku NUS-a, u naselju Privilica u predgrađu Bihaća. Radi se o avio bombi MK-82 od 250 kg, koja je zaostala iz proteklog rata. Lokacija pronalaska je obilježena.

Pripadnici FUCZ-e, Sektora za organizaciju deminiranja i uništavanje eksplozivnih sredstava u toku današnjeg dana, po dolasku na navedenu lokaciju, poduzeće sve potrebne radnje a u cilju priprema  za uništavnje avio bombe.

Srednjo-bosanski kanton

Općina Busovača. Jedna prijava o pronalasku NUS –a na lokalitet Kula, radi se o tenkovskoj mini. O pronalasku NUS-a obavješten „A” tim Busovača i Tim za UES Federalne uprave civilne zaštite.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE