Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 30.09./01.10.2019.2019.godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRES

 

Kanton 10

Dana 30.09.2019. godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su u 11 sati i 33 minuta zemljotres umjerene jačine na području Livna, na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,2 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio IV stepena Merkalijeve skale. Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu.

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije intervencije na gašenju požara  i to:

– od 13:50 do 14:40 sati u Gnjilištu, gorjela trava i rastinje,

– od 15:15 do 15:55 sati u Karaotoku, gorjela trava i kapina.

 

Unsko-sanski kanton

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine V.Kladuša imala je intervenciju od 20:13 do 21:50 sati u mjestu Nepeke, gdje je gorjela stara napuštena kuća.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u  ulici Travnička cesta, gdje je gorjela kuća. Požar je ugašen. Na objektu je pričinjena materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je intervenciju na gašenju trave i niskog rastinja.

Osim toga imali su i dvije tehničke intervencije: asistencija nakon saobraćajnog udesa i izvlačenje lica iz zaglavljenog lifta.

 

VODOSNABDIJEVANJE

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. I dalje DVD Stari Vitez dostavlja pitku vodu dva puta sedmično u donji bazen u Ahmićima, a DVD Vitez jednom sedmično u M.Mošunj.

 

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacija na području gradova Visoko i Goražde timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

 

O S T A L O

 

Kanton Sarajevo

Općina Centar. Kantonalni operativni centar civilne zaštite je u 03:40 sati primio informaciju od Policijske stanice Centar, da je u ul. Danijela Ozme, došlo do odlamanja dijela stabla koje je palo na četiri parkirana vozila, ta da prijeti opasnost da se ostatak stabla obori. Dežurni u Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite odmah je obavijestio Službu za sječu i uklanjanje oštećenih stabala sa zelenih površina i saobraćajnica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, koja je formirana u KJKP „Park“. Na lice mjesta izašo je rukovodilac navedene Službe te ustanovio da ne postoji opasnost za daljnje urušavanje preostalog dijela stabla. Po sagledavanju situacije pristupilo se uklanjanju oborenog stabla čije je uklanjanje i raščišćavanje završeno oko 06:30 sati

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Na području Republike Crne Gore, u periodu od 01. – 04.10.2019.godine, održaće se međunarodna terenska vježba NATO NICS pod nazivom „Crna Gora 2019“, u kojoj će učešće uzeti predstavnici svih zemalja partnera u NATO NICS projektu (Hrvatska, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina). Scenario vježbe koncipiran je na pomoći zemljama regiona na gašenju požara otvorenog prostora na području Republike Crne Gore, te mogućnostima razmjene podataka između zemalja regiona kroz sistem NICS. Bosna i Hercegovina je preko Ministarstva sigurnosti BiH na vježbu uputila jedan vatrogasni tim kojeg čini uposlenici Federalne uprave civilne zaštite (15 članova tima) i 5 članova iz Profesionalne vatrogasne jedinice  Brčko distrikta BiH.

 

POTRAGA ZA NESTALIM OSOBAMA

 

Aktivnosti Federalne uprave civilne zaštite

Federalna uprava civilne zaštite i dalje radi na  prikupljanju informacija,  te je spremna da se odmah u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija vezano za nestale osobe (dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice), uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE  CIVILNE ZAŠTITE