Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.10.2015.godine, do 10:00 sati

VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u blagom opadanju kroz Posavski kanton.

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Primljena informacija iz Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina, da je jučer u jutarnjim satima, pristigao zahtjev  od strane Kantonalnog tužitelja, da se izvrši pretraga korita rijeke Neretve, na lokalitetu Gabela, uži lokalitet Tresanski most, zbog nestanka mladića inicijala N.J., koji je nestao u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, u Čapljini. Pripadnici Profesionalne ronilačke jedinice Čapljina, izašli su na lice mjesta u 11:00 sati. Korito rijeke je pretraženo u više navrata, ali bez uspjeha. Zbog teških uvjeta, loše vidljivosti i hladnoće, pretraga je prekinuta u 14:30 sati, a ista će biti nastavljena u toku današnjeg dana. U potrazi učestvovalo je 5 ronilaca  i  5 vatrogasaca za  vizualnu pretragu iz čamca.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica Grada Zenica imala je dvije intervencije, na  različitim adresama u Gradu Zenica, zbog poplave u stanovima.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS 

Tuzlanski kanton

Jučer su zaprimljene dvije prijave o postojanju NUS-a, od strane Općinske službe civilne zaštite Lukavac, radi se o tromblonu… 2 kom. i minobacačkom projektilu 82 mm.. 1 kom..           

Općina Tešanj. TUN tim je obavljao poslove o preuzimanju NUS-a sa području Zeničko – Dobojskog kantona, u općini Tešanj.

Deminiranje:

Na području Tuzlanskog kantona proces deminiranja se odvija trenutno na četiri zadatka, i to:

– općina Kalesija, zadatak „Kazin Tuk – Zelina“, radove izvodi tim FUCZ,

– općina Kalesija, zadatak „Kazin Tuk – Lugovi“, radove izvodi tim FUCZ,

– općina Kalesija, zadatak „Gojčin – Makalići, stambeni objekat“, radove izvodi DEMIRA,

– općina Gradačac, zadatak „LZ Turić – D. Njive, Tomšići“, radove izvode Oružane snage BiH.

Srednjobosanski kanton                                                                   

Općina Busovača. Pristigle su dvije hitne prijave NUS-a, i to na lokaciji  Bukovci na radilištu, pronađen tromblon, te na lokaciji „Paleta plus”- pronađena minobacačka granata.

Obavješten TUN tim „A“  Busovača, te tim za UES FUCZ-e. Navedeni NUS je uklonjen od strane tun Tima Busovača „A“.

OSTALO: Deminerski tim OS BiH jučer je vršio uništavanje pronađenog NUS-a, na deminerskom radilištu Bešpelj, općina Jajce. 

                           

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Građanka iz Mostara, tražila je da se izvrši deminerski pregled njene devastirane obiteljske kuće i okućnice u mjestu Domanovići, općina Čapljina, jer ima saznanje o postojanju neeksplodirane granate u blizini kuće, koju će uskoro obnavljati. 

O prispjeloj prijavi obaviješten je vođa tima Mostar/FUCZ “A“, te tim za UES FUCZ-e Sarajevo.

ZAGAĐENJE ZRAKA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Tuzlanskog kantona, kvalitet zraka za dan 29.10.2015 godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima Skver, Bukinje, Lukavac i Cerik.

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE