Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.09.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 29.09.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljen je 1.731 uzorak, od čega je 286 pozitivno na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

U protekla 24 sata na području Kantona testirano je 85 osoba. Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar registrirano je 16 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa. U samoizolaciji se nalazi 189 osoba. Pozitivno je 149 osoba. Oporavilo se 15 osoba.

Posavski kanton

Do sada su na prostoru Posavskog kantona na COVID-19 testirane 6.145 osobe, od kojih je 2.114 pozitivno. Izliječeno je 1.978 osoba, 111 osoba je umrlo, a aktivno je 25 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 24 osobe na prisustvo COVID-19. Prema rezultatima testiranja pozitivne su 4 osobe. Zaključno sa 29.09.2021.godine, koronavirusom aktivno zaražena je 53 osoba, oporavljeno je 2.136 osoba, dok su 84 osobe preminule.

Kanton 10

Prema informaciji Zavoda za javno zdravstvo Kantona 10, proteklog dana na COVID-19 testirano je 34 osoba, od čega je bilo 7 pozitivnih osoba.

POŽARI 

 Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u  Prvoj Ulici. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Vrhovnik, Domanovići, Gabela i Strugama gdje je gorio biljni otpad, trava i nisko rastinje.

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:50 do 19:20 sati, u ul.M.Tita gdje je gorjela trava.

 Unsko sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju u ul.Jablanska bb u krugu nekadašnje Željezare, gdje je gorio demontirani krov.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije i to: dvije na gašenju otpada u kontejneru, jednu na gašenju zapaljene kamionske prikolice i jednu tehničku intervenciju na otvaranju vrata stana.

 ZAGAĐENJE ZRAKA – OKOLIŠA

Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK Kvalitet zraka za dan 29.09.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Gradačac. Kvalitet zraka za dan 29.09.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na tri lokacije na području općine Novi Grad-Sarajevo i gradova Bihać i Mostar timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 6 eksplozivnih sredstava. Timovi su također vršili i uništavanje prikupljenih sredstava iz prethodnih zadataka.

 

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR