Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.07.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI 

U protekla 24h, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 506 uzoraka, od čega je 177 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima/županijama u Federaciji BiH, osim u Bosansko-podrinjskom i Kantonu 10.

 Posavski kanton

Do sada je na prostoru Posavskog kantona od Korona virusa testirano 9885 osoba od kojih je 4907 osoba pozitivno  (4718 osoba je izliječeno, 153 osobe preminule), a aktivno je 56 osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton 

Dana 29.07.2022. godine, uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19  kod 16 osoba. Prema rezultatima testiranja osam osoba je pozitivno na COVID-19. Zaključno sa 29.07.2022.godine, aktivno je zaraženo 54 osoba, oporavljeno je 4011 osobe, a 127 osoba je preminulo.

POŽARI  

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Dragičina i Sovićima, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje.

 Posavski kanton

Općina Orašje. Akcija gašenja požara na gradskoj deponiji koja je počela 23.07. 2022. godine, još uvijek nije stavljena pod nadzor u cijelosti.i

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je dvije intervencije na gašenju požara od 21:41 do 22:15 sati, požar kod Željezničke stanice, gdje su gorjeli drveni pragovi.

 Grad Konjic. Još uvijek je aktivan požar u kanjonu Neretve. Gori na nepristupačnom i miniranom terenu. Jučer oko 15:00 sati, aktivirao se i drugi krak požara koji se počeo širit prema Borcima.

Od 19:00 do 23:00 sati, gašen požar na Borcima. Požar je i dalje aktivan. Vatrogasci su na terenu i isti drže pod kontrolom. Za sada nema ugroženih stambenih niti gospodarskih  objekata.

Prema procjeni gospodina Huseina Hodžića iz CZ Konjic, za sada nije potrebna pomoć helikoptera OS BiH.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 15:57 do 18:20 sati, u Lokvama, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla.  Vatrogasna jedinica grada  Tuzla  imala je intervencije na gašenju požara u naselju Borić, gdje je gorjelo nisko rastinje, te jednu intervenciju na deponiji otpada u naselju Desetine.

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio voćnjak i travu u naselju Bijela Polja.

 

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je deset manjih intervencija i to: tri intervencije na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jedna na gašenju zapaljenog otpada, jedna na gašenju zapaljenog električnog stuba, dvije intervencije na sapiranju platforme na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, jedno obezbjeđenje kulturnog događaja i dvije tehničke intervencije.

SAOBRAĆAJNI UDES U CESTOVNOM I VODENOM SAOBRAĆAJU

 Zapadnohercegovački kanton

Općina Posušje. Noćas u 02:25 sati, u ulici Vukovarska došlo je do samoslijetanje vozila, jedna osoba je smrtno stradala, dvije osobe su povrijeđene, na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta.

Kanton 10

Općina Orašje. Dana 29.07.2022 godine, došlo je do uronuća vozila na rampi skelskog prijelaza u Orašju. Do nesreće je došlo jer vozač nije obezbjedio vozilo prije izlaska samo ga je ugasio i napustio.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za cijelu BiH, zbog grmljavinskih procesa.

 FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR