Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.07.2021.godine, do 10:00 sati.-

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 29.07.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljeno je 1.345 uzoraka, od kojih su 34 pozitivna na COVID-19.

Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona prethodnog dana testirano je 26 osoba. Prema rezultatima testiranja registrovana je jedna novozaražena osoba na prisustvo COVID-19. Trenutno se u samoizolaciji nalazi deset osoba, a na prisustvo koronavirusa pozitivno je devet osoba.

Bosansko-podrinjski kanton 

Dana, 29.07.2021 god., uzorkovan je materijal kod 10 osoba  u  kantonalanoj  bolnici   na Covid – 19, a prema prikupljenim rezultatima svi uzorci su negativni.

Zaključno sa 29.07.2021.g., na području BPK-a  nema  aktivno zaraženih  osoba COVID-19, oporavljeno je ukupno 2.029 osoba, a 82 osobe su preminule.

 Posavski kanton

Do sada na prostoru Kantona od Koronavirusa testirane su 5.653 osobe, od kojih je 1.796 pozitivno (1.690 osoba je izliječeno, 105 osoba umrlo), dok je aktivna jedna osoba.

POŽARI 

Unsko-sanski kanton

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervenciju od 19:00 do 20:50 sati u mjestu Donja Lučka, gdje je gorjela trava.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara od 17:30 do 17:55 sati, u mjestu Trnovi, gdje je gorjela trava.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 13:16 do 14:35 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Bišća Polju,

– od 17:35 do 18:20 sati, gdje je gorjelo raslinje u Vrapčićima,

– od 22:50 do 23:21 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Bakijinoj Luci,

– od 23:50 do 00:22 sati, gdje je gorjela trava u Vrapčićima,

 Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 08:45 do 09:10 sati, gdje je gorio otpad i trava u Čeljevu,

– od 12:50 do 15:15 sati, gdje je gorjela šuma i trava iznad Svitave, na granici Općina Čapljine i Neuma.

 Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk, imala je intervencije na gašenju požara, i to:

– od 09:10 do 09:45 sati, gdje je gorjela trava i nisko raslinje u Tepčićima,

– od 13:00 do 15:00 sati, gdje je gorjelo smilje u Gornjem Velikom Ograđeniku,

– od 18:00 do 21:00 sati, gdje je gorjela šuma, trava i nisko rastinje u Međugorju,

 Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od  16:10 do 17:20 sati, gdje je gorjelo putničko vozilo i nisko rastinje u Sovićima,

– od  21:30 do 22:00 sati, gdje je gorjela trava na spomen kompleksu Muzej „Bitka za ranjenike na Neretvi”.

Općina Neum. Vatrogasna jedinica općine Neum imala je intervenciju na gašenju požara od 13:00 do 15:00 sati, u Grbušinoj Lokvi gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 Tuzlanski kanton

 Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac  imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Vida 2. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja na manjim površinama u naseljima Hrgovi Gornji i Novo naselje Sječa. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići  imala je intervenciju na gašenju požara u prostorijama sindikata RMU „Banovići“. Požar je lokaliziran i ugašen.

 Kanton 10

Općina Kupres. Požar na području Raićeva kosa i Mala korita, i dalje je aktivan, gdje gori visoka šuma na površini od cca 150 ha. Na terenu su djelatnici Šumarije i DVD-a Kupres, očekuje se pomoć u gašenju od  OS BiH, iz zraka helikopterom.

 Grad Livno. Dana 29.07.2021. god između sela Grborezi –Prisap općina Livno došlo je do prostornog požara u kojem je gorjela trava i otpad, intervencijom VD-a Livno spriječeno je širenje požara na poljoprivredne usjeve. Intervencija je trajala od17.00 do 24.00 sati.

Požar koji je izbio dana, 28.07.2021.godine, na Tribnju, gdje  gori trava i nisko rastinje i dalje je aktivan ali je stavljen pod kontrolu.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je osam manjih  intervencija i to:  četiri na gašenju zapaljenog niskog rastinja, jednu na gašenju zapaljenog automobila, jednu na gašenju zapaljene portirnice u objektu i dvije tehničke intervencije (jednu na otvranju zaglavljenih vrata  na stambenom objektu i jedna na pružanju asisntecije preduzeću KJKP Parak u sječi i uklanjanju oštećenih stabala).

Zapadnohercegovački kanton

 Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je intervenciju na gašenju požara od 15:30 do 16:30 sati, u mjestu Jare, gdje je gorjela trava i nisko rastinje. Opožareno je cca 5.000 m² površine.

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Grabovo vrilo, Veljaci, Humac i na plantaži u Ljubuškom, gdje je gorjela trava i nisko ratinje.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Raško Polje, Donji Jukići i Rakitsko polje, gdje je gorjela hrastova šuma i nisko rastinje.

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara od 10:30 do 22:00 sati, u mjestu Raškom Polju na lokalitetu Tolići-Tomilja. Gorjela je hrastova šuma i nisko raslinje. Isti požar su gasili posuški vatrogasci s njihove strane. Zbog nepristupačnog terena požar nije u potpunosti pogašen i još je aktivan.

 Zeničko-dobojski kanton

 Općina Maglaj. Vatrogasna jedinica općine Maglaj imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Ravna, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Bugojno. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Bugojno imali su  dvije intervencijena gašenju požara u mjestu Obješenica, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje, te stare auto gume. Oba požara su ugašena.

Općina Kiseljak.  Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Kiseljak imali su  intervenciju na gašenju požara u mjestu Doci, gdje su gorjele stare gume. Požar je ugašen.

Općina Vitez.  Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Vitez imali su jednu intervenciju na lokalitetu Zabilje, gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma. Požar je ugašen.

ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice Tuzlanskog kantona kvalitet zraka za dan 29.7.2021. godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac i Živinice dok se na lokalitetu Mobilna: Banovići nije mogao ocijeniti.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

Obavljajući redovne zadatke na dvije lokacije na području općina Bužim i Maglaj timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 2 eksplozivna sredstva.

 O S T A L O

 FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

S obzirom na najavljenu masovnu imunizaciju građana Kantona Sarajevo pod nazivom “Otvorena vrata“ koja je predviđena za naredni period (počev od 30. jula) i očekivanog odaziva velikog broja zainteresovanih građana, Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) je, na molbu KJKP ZOI 84 Olimpijski centar Sarajevo, ustupila i postavila deset šatora za potrebe organizovanja masovnog vakcinisanja.

Šatori koji su široki četiri metra i postavljeni kao tunel u dužini od 50 metara do glavnog ulaza u Olimpijsku dvoranu “Zetra” (Olimpijska dvorana “Juan Antonio Samaranch”) služit će kao zaštita od vremenskih neprilika (sunca, vjetra i kiše) za građane. Zbog najavljenih izuzetno visokih temperatura bočne stranice šatora su podignute kako bi se omogućilo nesmetano strujanje vazduha a nekoliko pripadnika FUCZ dežurat će na lokaciji u slučaju potrebe popravke šatora.

FUCZ i na ovaj način želi doprinijeti boljoj organizaciji vakcinisanja građana i njihovoj zaštiti od Corona virusa (COVID 19).

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasti i Crveni meteoalarm za područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih temperatura zraka, koje mogu iznositi od 35 do 41°C.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR