Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.06.2021.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Prema informacijama objavljenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za dan, 29.06.2021.godine, do 12:00 sati, na području Federacije BiH prijavljena su 1.424 uzorka, od kojih je 11 pozitivno na COVID-19.

Posavski kanton

Do sada je na prostoru Kantona na COVID-19, testirane su 5. 602 osobe, od kojih je 1.791 osoba je pozitivna  (1.686 osoba je izliječeno, dok je 105 osoba umrlo), dok aktivno zaraženih osoba nema.

 Zapadnohercegovački kanton

Na području Kantona, prethodnog dana testirano je 51 osoba. Prema rezultatima testiranja do 12 sati, nema novozaraženih osoba na prisustvo COVID-19, dok je ukupno 6 osoba pozitivno. U samoizolaciji se nalazi 6 osoba.

Bosansko-podrinjski kanton

Dana, 29.06.2021. godine,  uzorkovan je materijal za testiranje na COVID-19 kod ukupno 11 osoba. Završena su testiranja uzetih uzoraka, a prema rezultatima testiranja svi uzorci su negativni na COVID-19. Zaključno sa 29.06.2021.godine, na području BPK-a 2 osobe su aktivno zaražene Koronavirusom, oporavljeno je ukupno 2.028 osoba, a 82 osobe su preminule.

Kanton 10

Dana, 29.06.2021.godine, testirano je osam osoba na COVID-19, prema rezultatima testiranja nema novozaraženih osoba.

 

POŽARI 

 Unsko-sanski kanton

 Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa imala je intervenciju od 13:30 do 15:00 sati u mjestu Halkići, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Cazin. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Šturlićka Platnica, Liskovac i  Ćuprija gdje je gorjela trava.

 Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu  Bravsko, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Velika Kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Vejinac, gdje je gorjela trava.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzle imala je dvije intervencije na gašenju požara, u naselju Pasci, gdje je gorio pomoćni objekat (štala) i u naselju Krojčica gdje je gorjela divlja deponija otpada. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u naselju Škorići. Požar je lokalizovan i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja i šume u naselju Brnjica. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Srednjo-bosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasci profesionalne vatrogasne jedinice Novi Travnik imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Lazine, gdje je gorjela divlja deponija otpadnog materijala. Požar je ugašen.

Općina Vitez. Vatrogasci dobrovoljnog vatrogasnog društva Stari Vitez imali su intervenciju na gašenju požara u naselju Muratovići, gdje je gorjelo nisko rastinje. Požar je ugašen.

 

Zapadnohercegovački kanton

 Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervenciju na gašenju požara kod hotela Otok, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, te jednu intervenciju u Goričkom polju, gdje jue gorjela trava i šuma.

Općina Posušje. Vatrogasna jedinica općine Posušje imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Carski Gaj, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervencije na gašenju požara u mjestima: Vrapčići, Sretnica,  puitu za Aluminijski kompleks, Raštanima i Svinarinji gdje je gorjelo nisko ratinje i otpadni materijal

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara u Gnjilištima i Gabela polju gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervenciju na gašenju požara u mestima:  Donji Hamzići, Vlakama-Cerno i Kručevićima gdje je gorjela trava i otpadni materijal.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica općine Konjic imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Puhale, gdje je gorjela trava.  

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je četiri manje intervencije na gašenju požara i to: gašenje niskog rastinja, naručeno spaljivanje dimnjaka, izlazak na teren po dojavi o izbijanju dima iz stana i tehnička intervencija (otvaranje zaglavnjenih vrata stana).

 ZAGAĐENJE OKOLIŠA

 Tuzlanski kanton

Prema izvještaju Ministarstva za prostorno uređenje i zaštitu okolice TK, Kvalitet zraka za dan 29.06.2021 godine ne može se ocijeniti na lokalitetu Mobilna: Banovići. Kvalitet zraka za dan 29.06.2021 godine odgovarao je kvalitetu čistog zraka na lokalitetima Skver, BKC, Bukinje, Lukavac, Živinice.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA (UES)

 Obavljajući redovne zadatke na području Federacije BiH u protekla 24 sata timovi Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) uklonili su 9 eksplozivnih sredstava i streljivo 266 komada.

O S T A L O

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod, izdao je Narandžasti i Žuti nivo upozorenja za šire područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih visokih tempratura zraka koje će se kretati od 33 °C  do 37 °C.

 

                                   FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR