Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.06.2018.godine, do 10:00 sati

POPLAVE

                                                           

Zeničko-dobojski kanton

Općina Zavidovići. Vatrogasna jedinica općine  Zavidovići imala je intervenciju u 16:00 sati, u MZ Dolina, gdje se desio veći 15-minutni pljusak kiše, zbog kojeg odvodni kanali nisu mogli primiti veću količinu vode, te je u dvije kuće došlo do plavljenja podrumskih prostorija, te su vatrogasci vršili ispumpavanje.

Općina Maglaj. Dana 29.06.2018.godine u vremenu od 11:30 do 13:40 sati, na regionalnom putu Doboj-Maglaj, u mjestu Bijela Ploča, zbog kratokrajne kiše (većeg pljuska), došlo je do  izlijevanja rijeke Jablanice, te  obustave saobraćaja. Rijeka se ubrzo povukla u svoje korito, nije bilo materijalne štete. 

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara na el. instalacijama u stanu, u ul. Miroslava Krleže. Požar je lokalizovan i ugašen.                                                           

                                             

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:10 do 20:00 sati, u naselju Zalik, gdje je gorjeo krov na kući.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala je četiri intervencije na gašenju požara:

– od 10:35 do 11:15 sati u Dračevu, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 11:00 do 11:50 sati u Adi, gdje su gorjele gume,

– od 11:40 do 12:05 sati u Trebižatu, gdje je gorjela trava i rastinje,

– od 12:20 do 12:50 sati u Grabovinama, gdje je gorjela trava i rastinje.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju od općinske službe civilne zaštite Novi Grad, da je u naselju Dobrinja, u ulici Trg grada Pratoa 2A,  pronađena jedna ručna bomba. O primljenoj  informaciji obaviješteni su uposlenici Federalne uprave civilne zaštite  za UES, koji su navedeno sredstvo uklonili isti dan. 

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Uposlenici Federalne uprave civilne zaštite obavljali su poslove na uklanjanju eksplozivnih sredstava na području općine Kalesija.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE