Pripadnici FUCZ učestvovali u dvodnevnoj Saveznoj vježbi gorskih službi spašavanja Bosne i Hercegovine u Parku prirode “Hutovo blato”

Ukupno 72 učesnika simulacijske vježbe vršili su potragu zajedno sa potražnim psima,  dronovima, roniocima, tragačima na vodi… Potražni psi su na terenu pronašli povrijeđenog ribara, a ronioci su pronašli tijelo drugog ribara u koritu rijeke Krupe. Prevoz timova vršili su lovočuvari PP Hutovo Blato čamcima ISS Mostar. Pronađeni ribari prevezeni su do lokacije Karaotok, a zatim je uslijedio transport tirolskom prečnicom na kopneni dio gdje je medicinski tim FUCZ prihvatio “povrijeđene”. Ovoj potrazi na terenu prethodila su predavanja koja su nastavljena drugog dana sa vježbama u NICS-u (Napredna regionalna koordinacija u nesrećama) i radom sa GPS uređajima.

U Parku prirode “Hutovo blato” 23. i 24.06.2018. godine održana je Savezna vježba gorskih službi spašavanja Bosne i Hercegovine.

Prvoga dana, jedanaest spasilačkih službi Saveza gorskih službi spašavanja Bosne i Hercegovine, Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici Parka prirode Hutovo blato, policijski službenici iz Čapljine, PVP Čapljina, DVD Stolac, CZ HNŽ, Mostarski univerzitet (PMF), simulirali su potragu za dvojicom nestalih ribara.

Ukupno 72 učesnika simulacijske vježbe vršili su potragu zajedno sa potražnim psima,  dronovima, roniocima, tragačima na vodi… Potražni psi su na terenu pronašli povrijeđenog ribara, a ronioci su pronašli tijelo drugog ribara u koritu rijeke Krupe. Prevoz timova vršili su lovočuvari PP Hutovo Blato čamcima ISS Mostar. Pronađeni ribari prevezeni su do lokacije Karaotok, a zatim je uslijedio transport tirolskom prečnicom na kopneni dio gdje je medicinski tim FUCZ prihvatio “povrijeđene”.

Na vježbi su još učestvovali: ISS Mostar, GSS HBŽ, GSS Ilidža, GSS Grude, GSS Ljubuški, HGSS Posušje, GSS Novi Grad Sarajevo, HGSS Mostar, GSS Srebrenik, HGSS Čitluk, i HGSS Čapljina, kao domaćin.

Analizom urađene vježbe privedene su kraju ove terenske aktivnosti, dok su u večernjim satima podijeljene diplome, licence i značke zaslužnim spasiocima.

Ovoj potrazi na terenu prethodila su predavanja koja su nastavljena i drugog dana u nedelju, 24.06.2018. godine, sa vježbama u NICS-u (Napredna regionalna koordinacija u nesrećama) i radom sa GPS uređajima.