Sažetak redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 29./30.05.2022.godine, do 10:00 sati

ZARAZNE BOLESTI KOD LJUDI

Nemamo informacija Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH o epidemiološkoj situaciji za dan 29.05.2022. godine.

Posavski kanton

Do sada su na prostoru kantona na koronavirus testirano 9743 osoba, od kojih je 4805 pozitivno (4645 osoba je izliječeno, 153 osobe su preminule), a aktivno je 7osoba.

 Bosansko-podrinjski kanton Goražde

Dana 29.05. 2022.godine, nije bilo testiranih osoba na COVID-19. Zaključno sa  29.05. 2022. godine, na području kantona nema aktivno zaraženih osoba, oporavljeno je ukupno 3958 osoba, a 127 osoba je preminulo.

ZEMLJOTRESI

 Hercegovačkoneretvanski kanton

Grad Stolac. Do sada su na području grada Stolac  522 osobe prijavile materijalnu štetu. Povjerenstvo za procjenu nastale štete sa četiri tima nastavlja sa radom. Nastavljaju se i aktivnosti DVD Stolac, Komunalno Stolac na uklanjanju otpale žbuke, cigle i dimnjaka.

 POŽARI 

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 16:45 do 17:20 sati, na Bunuru, gdje je gorjelo rastinje.

Unskosanski kanton

 Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervencije na gašenju požara u mjestima Turija i Luke, gdje je došlo do požara na privatnim stambenim objektima. Požari su ugašeni, povrjeđenih lica nije bilo, na objektima je pričinjena materijalna šteta.

 Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidovići. Vatrogasna jednica grada Zavidovići imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Brezik, gdje je gorio stambeni objekat. Povrjeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena veća materijalna šteta.

Tuzlanski kanton

 Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada  Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara koji je zahvatio kuhinju picerije „Garden“ na Trgu Slobode. Nije bilo povrijeđenih osoba, požar je ugašen.

 UKLANJANJE EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA

 Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite Sarajevo nastavljaju sa deminiranjem lokaliteta Lisače, koje je od velikog značaja za građane općine Kalesije. Na ovom Lokalitetu već je u više navrata deminirana površina, a sada je na red došao ostatak zagađenog zemljišta. Nakon 3 godine su se demineri vratili na Lisaču. Deminerski timovi FUCZ nastavili su deminiranje ovog terena. U prvoj fazi deminirana je površina od 70.000 metara kvadratnih a ostaje još 55.000 metara kvadratnih. Probleme deminerima pored pristupnog puta prave i zmije kao i lovcima koji tokom vikenda ulaze u nesigurne, nedeminirane teritorije. Od vremena zavisi kada će se deminiranje završiti, a problem je i nedostatk ljudstva. Minama čista površina uslov je za povratak izbjeglih i raseljenih osoba svojim domovima. Uz to i slobodno kretanje stanovništva. Pored povratka stanovništva, bitno je povratnicima obezbjediti bezbejdno zemljište za bavljenje poljoprivredom.  Demineri su našli više mina nekadašnje JNA. Lisača je dosta opasan, zahtjevan i zagađen   teren  municijom i minama različitih vrtsa.  Demineri planiraju do kraja godine očistiti područje Lisače.

O S T A L O

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Količine padavina u protekla 24 sata (mm): Čemerno, Gacko 14; Nevesinje 13; Bihać, Bosanska Gradiška 8; Bosanski Novi 7; Bileća, Mrkonjić Grad 6; Mostar 5; Banja Luka, Sanski Most 4; Foča, Ivan-sedlo, Jajce, Rudo 3; Doboj, Gradačac, Livno, Prijedor, Trebinje 2; Bugojno 1.

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za grmljavinsko nevrijeme, koje se očekuje na većem području Bosne i Hercegovine.

 

                                  FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR