Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.10.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija, imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Prijedor, gdje je došlo do požara na 600 bala sijena. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imal je dvije intervencije i to:

–        od 14:20 do 17:00 sati, u Opinama, gdje je gorilo nisko rastinje, te

–        od 01:50 do 02:10 sati, u Ul. kneza M.V. Humskog („Liska“), gdje je gorio otpad.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica imala je u intervenciju u vremenu od 16:00 do 18:35 sati, u Gabela Polju, gdje je gorila trska i nisko rastinje.

Općina Konjic. Vatrogasna jedinica imala je u intervenciju u vremenu od 11:10 do 12:05 sati, u mjestu Vrbići, gdje je gorila šuma.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice, imala je tri intervencije. U ulici Islambegovića put, tehnička intervencija izvlačenje jednog lica zaglavljenog u liftu. U ulicama Mjedandžik i Juraja Neidharta, intervencije na gašenju otpadnog materijala u kontejnerima.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, imala je manju intervenciju na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru.

VODOOPSKRBA

Srednjo-bosanski kanton

Općina Vitez. DVD „Stari Vitez“ i dalje vrši odvoz pitke vode u MZ-e Ahmići i Bukve, dok DVD „ Vitez“ vrši odvoz za MZ-e Dubravica, naselje Tolovići.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Tuzlanski kanton

Općina Kalesija.  „A“ tim za uklanjanje NUS-a  obavio je poslove na uklanjanju i uništavanju NUS-a na području općine Kalesija.

„B“ timovi za deminiranje FUCZ /KUCZ Tuzla i Orašje nastavili su  proces deminiranja na zadacima „Duge njive“ u naselju Seljublje, na području općine Kalesija.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. U 14:30 sati, iz PU Mostar-Jug, stigla je prijava za nepoznatu eksplozivnu napravu u mjestu Donja Jasenica (uz lokalni put Aluminijski kombinat – Jasenica).

Prijava po prijemu proslijeđena timu Mostar “A“  i  timu za UES Federalne uprave civilne zaštite Sarajevo.

Kanton Sarajevo

Dana, 28.10.2016. godine u 14:43 sati, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je informaciju o pronalasku NUS-a,  na lokaciji SRC Safet Zajko.

O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji je navedeni NUS uklonio.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE