Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.06.2016. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Profesionalna vatrogasna jedinica B.Krupa imala je intervenciju od 02:00 do 04:10 sati, u mjestu Jezerski, gdje je došlo do požara na stambenom objektu. Pričinjena je veća materijalna šteta, a požar su gasila 3 vatrogasca sa jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo imala je manju intervenciju na gašenju zapaljene garaže.

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica.  Vatrogasna jedinica Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara niskog rastinja na manjoj površini u naselju Ševik u Gračanici. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

 

Kanton 10

Općina Tomislavgrad. Vatrogasno društvo Tomislavgrad imalo je intervenciju od 14:30 do 15:40, u Kologaju (izletište blizu grada), gdje je gorjela stara borovina i nisko rastinje.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Profesionalna vatrogasna jedinica imala je intervenciju na Zabrđu, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine  Travnik  imala  je intervenciju na lokalitetu Donje Putićevo. Gorjela je kartonska ambalaža u krugu preduzeća „Best”. Požar je ugašen.

 

VELIKI ODRON

Zeničko-dobojski kanton

Općina Olovo. Na području općine Olovo i  dalje je na snazi Odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće na dijelu općine u ul Krivajska, uzrokovane pojavom odrona.

 

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz Policijske stanice Jablanica pristigla je prijava o pronalasku nepoznatog NUS-a. Prijava je proslijeđena Timu za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

           

Unsko-sanski kanton

Građanin iz mjesne zajednice Vrelo-Ostrožac, općina Cazin, prijavio je pronalazak ručne bombe tzv. „Cazinka“. Mjesto pronalaska obilježeno je do izlaska na teren Tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.

Građanin iz mjesta Šmrekovac, općina V.Kladuša, prijavio je u Policijsku stanicu V.Kladuša pronalazak tromblonske mine prilikom čišćenja rezervora za vodu. Mjesto pronalaska obilježeno je do izlaska na teren Tima za uklanjanje NUS-a Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

Srednjobosanski kanton

Općina Gornji Vakuf – Uskoplje. Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

– na lokalitetu Pajić polje-Vrbas pronađena  je jedna ručna bomba,

– u gradu G.Vakuf pronađeno je više komada sitne municije.

  O primljenim informacijama obavješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

 

Kanton Sarajevo

Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je dvije informacije o pronalasku NUS-a i to:

– od strane Općinske službe civilne zaštite Stari Grad dobivena je informacija da je na lokalitetu Nadlipe bb pronađen nepoznati  NUS,

– od strane Općinske službe civilne zaštite Trnovo  dobivena je informacija da je na lokalitetu Dujmovička brda pronađen  tromblon.

  O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS uklonuti dana 29.06.2016.godine.

 

 

 

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE