Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.03.2016. godine, do 10:00 sati

POPLAVE – VODOSTAJI

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, iznosio je 199,33 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07,00 sati, nivo je niži za 9 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 55,3 m3/s.

Općina Gračanica. Vodostaj rijeke Spreče, izmjeren jutros na mjernom mjestu Karanovac, općina Gračanica, u 07:00 sati, iznosio je 268,40 cm (kritična tačka je 300 cm, kada se preduzimaju redovne odbrane od poplava). Vodostaj rijeke Spreče je u fazi opadanja i u odnosu na mjerenje od jučer u 07 sati, niži je za 34,6 cm. Rijeka Spreča se izlila i priobalno je poplavila oko 10-20 ha poljoprivrednog zemljišta, cijelom dužinom od Miričine do Stjepan Polja.

Općina Doboj Istok. Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta.

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja, izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama iznosio je:

–   Bosanski Brod —————————  529 cm  (pripremno stanje), jučer 569 cm,

–   Bosanski Šamac ———————–   448 cm  (pripremno stanje), jučer 492 cm,

–   Orašje ————————————-  692 cm  (pripremno stanje), jučer 731 cm.

Na području ostalih kantona Federacije BiH, vodostaji rijeka su u normalnim granicama.

POŽARI

Unsko-sanski kanton

Općina Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica općine Bosanska Krupa, imala je intervenciju od 13:20 do 15:00 sati, u mjestu Mahmići. Gorjela je trava, nisko rastinje i šuma. Požar su ugasila dva vatrogasca sa jednim vozilom.

Općina Velika kladuša. Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša, imala je intervenciju, intervenciju na gašenju požara od 08:00 – 09:30 sati, na objektu DOO „Saniteks“ Velika Kladuša. Jedno lice je smrtno stradalo. Vatrogasna jedinica bila je na licu mjesta, dok se nisu završile uviđajne radnje.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je dvije intervencije, i to:

– na Bišća polju, gdje je gorjela trava i nisko rastinje, i

– u Lacinoj ulici, gdje je gorjela pomoćna prostorija stambenog objekta.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica imala je intervenciju na lokalitetu Gorice, gdje je gorjelo nisko rastinje.

KLIZANJE TLA

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Jučer je, operativnom centru civilne zaštite Grada Tuzla, prijavljeno reaktiviranje klizišta na putnom pravcu Mandići – Cerovi, gdje klizište ugrožava navedenu putnu komunikaciju.

PRONALAZAK NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTAVA – NUS

Tuzlanski kanton

– TUN tim „A“ Tuzla/FUCZ vršio je izuzimanje i uništavanje NUS-a, na području općine Kalesija.

– U toku dana 28.03.2016. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite Tuzla primio je i proslijedio u FUCZ dvije prijave o postojanju NUS-a, i to: u općini Gračanica…1 ručna bomba, i u općini Kalesija…1 ručna bomba.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde. Prema dojavi dežurnog KMUP-a BPK-a Goražde, u naselju Vranići, pronađena je ručna bomba, koja je preuzeta i uskladištena od strane „A“ tima FUCZ-e.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Dana 28.03.2016.godine, Kantonalni operativni centar CZ-e, primio je prijavu na postojanje NUS-a, od Policijske stanice Jablanica. Po izlasku na teren pronađena je jedna pješadijska rasprskavajuća odskočna mina-PROM, u mjestu Kosne Luke.                                

O navedenom obavješten je vođa „A“ tima Mostar/FUCZ i Tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite.

Kanton Sarajevo

U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri informacije o pronalasku NUS-a, i to:

Općina Novi Grad. Dana 28.03.2016. godine, od Policijske stanice Novi Grad, dobili obavještenje, da se u njihovim prostorijama nalazi jedna ručna bomba.

Općina Novo Sarajevo. Dana 28.03.2016. godine, od Policijske stanice Novo Sarajevo, dobili obavještenje, da se u ulici Derviša Numića, nalazi nepoznat NUS,

Općina Centar. Dana 28.03.2016. godine, od strane građanina dobili obavještenje, da se u ulici Goruša br. 9, općina Centar, nalazi nepoznat NUS.

O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili.

OBLAST VODOSNABDIJEVANJA

Unsko-sanski kanton

I dalje se usljed nepovoljnih hidrometeoroloških prilika i povećane mutnoće vode na izvorištima, preporučuje da potrošači vodoopskrbnog sistema Grada Bihaća, trebaju prokuhavati vodu za piće, prije upotrebe.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE