Sažetak Redovnog izvještaja o stanju u Federaciji BiH, za dane 28./29.01.2017. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je  intervenciju na gašenju požara krovne konstrukcije u mjestu Rodoč u vremenu od 12:43 do 13:20 sati. Požar je ugašen, povrjeđenih lica nije bilo, na objektu je pričinjena materijalna šteta.

Općina Čapljina. Vatrogasna jedinica općine Čapljina, imala je intervenciju na gašenju požara od 12:05 do 14:00 sati, u mjestu Nakovnju gdje je gorjela hrastova šuma i nisko rastinje.

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo  imala   je   četiri  manje intervencije od čega dvije na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju manjeg požara u stanu te jednu tehničku intervenciju. Svi navedeni požari su ugašeni.

NAGOMILAVANJE LEDA NA PUTNIM KOMUNIKACIJAMA

Hercegovačko-neretvanski kanton

Saobraćaj  se odvija  po suhim ili djelomično vlažnim kolovozima. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na dionicama cesta uz riječne tokove i u kotlinama. Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na putnim pravcima  M-6 Čapljina – Studenci i  M-6.1 Prolaz kroz Mostar.

Kanton Sarajevo

Saobraćaj se na području Kantona Sarajevo odvija uredno po vlažnom i mjestimično zaleđenom kolovozu, osim na dionicama gdje se izvode planirani radovi na kojima se saobraćaj odvija po posebnom režimu.

Srednjobosanski kanton

Svi putni pravci na području Srednjobosanskog kantona su  prohodni.Otežan je promet u višim predjelima zbog leda i ugaženog snijega na prometnicama.

Kanton 10

Na području Kantona 10 zbog niskih temperatura prometnice su mokre i klizave. Najkritičnije je na planinskim prijevojima gdje na prometnicama ima ugažena snijega i leda. Ekipe zimske službe redovno vrše održavanje prometnica.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Stolac. Iz Policijske stanice Stolac, primljena prijava o pronalasku NUS-a u mjestu Njivice, gdje je pronađen tromblon. Prijava o pronalasku NUS-a proslijeđena vođi tima ,,A“ Tima Mostar i Timu za UES Federalne uprave civilne zaštite.

O S T A L O

POTRAGA ZA NESTALOM OSOBOM

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Čapljina. Dana 28.01.2017. godine, od 11:30 do 13:00 sati, na rijeci Neretvi u oba pravca od Struga do granice sa Republikom Hrvatskom, bezuspješno je nastavljena  potraga za nestalom osobom.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

METEOALARM

Za dan 29.01.2017. godine, na području Tuzlanskog kantona i Kantona 10, zbog ekstremno niskih temperatura i magle na snazi je NARANDŽASTI meteoalarm, dok je na područjima: Hercegovačko-neretvanskog , Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, zbog niskih temperatura na snazi ŽUTI meteoalarm.

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE